ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η Γερουσία επικύρωσε τον 200ό διορισμό δικαστή που επέλεξε ο Τραμπ

ΗΠΑ: Η Γερουσία επικύρωσε τον 200ό διορισμό δικαστή που επέλεξε ο Τραμπ

Η Γερουσία των ΗΠΑ, όπου την πλειοψηφία των εδρών έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, διάβηκε χθες το συμβολικό όριο της 200ής επικύρωσης του διορισμού δικαστή από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μετά την εκλογή του άρχισε να μεταμορφώνει το ομοσπονδιακό δικαστικό σύστημα.

Οι 52 από τους 100 γερουσιαστές, όλοι τους Ρεπουμπλικάνοι, επικύρωσαν τον διορισμό του Κόρι Ουίλσον, 49 ετών, σε εφετείο της Νέας Ορλεάνης (νότια).

Οι Δημοκρατικοί εναντιώθηκαν με σφοδρότητα στον διορισμό αυτού του πρώην κοινοβουλευτικού από το Μισισιπή, καθώς είναι κατ’ αυτούς οπαδός μέτρων περιορισμού της συμμετοχής των μειονοτήτων στις εκλογές. Όμως μια σειρά μεταρρυθμίσεων της διαδικασίας επικύρωσης των διορισμών αυτής της φύσης από το 2013 έχουν πλέον στερήσει κάθε μέσο αντίδρασης από την μειοψηφία.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ από την αρχή της θητείας του Τραμπ έχει επωφεληθεί της ευκαιρίας για να προωθήσει την επικύρωση των δικαστικών που διορίζει ο πρόεδρος, που είναι όλοι επιλεγμένοι για τις υπηρεσίες τους στη συντηρητική παράταξη και είναι σχεδόν όλοι συγκριτικά νέοι — ώστε η σφραγίδα του GOP στο δικαστικό σύστημα να έχει μακρά διάρκεια.

«Έπειτα από αυτό το όριο των 200, δεν απομένει πλέον παρά μόνο μία θέση κενή στα εφετεία της χώρας, για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια», ανέφερε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας σε βίντεο με θριαμβευτικό τόνο που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Πρόκειται για «ιστορικό ορόσημο», υπερθεμάτισε ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ο επικεφαλής της επιτροπής που είναι αρμόδια για το δικαστικό σύστημα στη Γερουσία.

Μεταξύ των 200 ομοσπονδιακών δικαστικών οι διορισμοί των οποίων επικυρώθηκαν από τη Γερουσία, επί συνόλου 860 θέσεων, δύο αφορούσαν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, όπου ο Τραμπ υποσχέθηκε, κατά την πρώτη προεκλογική εκστρατεία του, ότι θα διόριζε δικαστές που εναντιώνονται στην άμβλωση και υπερασπίζονται το δικαίωμα στην οπλοκατοχή και την οπλοφορία.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας του για την επανεκλογή του, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος καυχιέται συχνά για αυτό που θεωρεί επίτευγμά του, καθώς ευελπιστεί ότι θα του εξασφαλίσει την ψήφο της αμερικανικής χριστιανικής δεξιάς στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο πήρε την περασμένη εβδομάδα αποφάσεις που είναι αντίθετες στις αξίες της θρησκευτικής δεξιάς, τόσο για τις σεξουαλικές μειονότητες όσο και για τους νέους μετανάστες, περιπλέκοντας την κατάσταση για τον Ρεπουμπλικάνο δισεκατομμυριούχο, αφού αλλοιώνουν το μήνυμά του. Ο Τραμπ χαρακτήρισε «φρικτές» τις αποφάσεις αυτές.

Από την πλευρά τους, οι αντιπολιτευόμενοι Δημοκρατικοί στηλιτεύουν την έλλειψη διαφοροποίησης στις επιλογές του Τραμπ (άνδρες τα τρία τέταρτα, λευκοί κατά το 85%).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP