Καταγγελίες για παρεμβάσεις Τραμπ στη Θέμιδα

Καταγγελίες για παρεμβάσεις Τραμπ στη Θέμιδα

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Μια εξαιρετικά ασυνήθιστη ακροαματική διαδικασία εκτυλίχθηκε χθες στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς ένας εν ενεργεία δικαστικός και ένα εν ενεργεία στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης κατέθεσαν εναντίον της ηγεσίας του υπουργείου. Πρόκειται για μία ακόμη προσπάθεια του Δημοκρατικού Κόμματος να διερευνήσει καταγγελίες περί πολιτικής ανάμειξης στη Δικαιοσύνη από τον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ.

Στην πρώτη περίπτωση, ο εισαγγελέας Ααρον Ζελίνσκι, ο οποίος είχε αναλάβει τον χειρισμό των ερευνών περί ρωσικής ανάμειξης στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, κατέθεσε ότι δέχθηκε παρεμβολές ώστε να ρίξει «στα μαλακά» τον φίλο του Τραμπ, Ρότζερ Στόουν. Στη δεύτερη περίπτωση, ο υπάλληλος του τμήματος καταπολέμησης μονοπωλιακών πρακτικών, Τζον Ελίας, κατέθεσε ότι με το πρόσχημα της καταπολέμησης των μονοπωλίων ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να φρενάρει δύο εξελίξεις στον τομέα της οικονομίας με τις οποίες ο Τραμπ διαφωνούσε. Η μία ήταν η νομιμοποίηση της καλλιέργειας μαριχουάνας σε κάποιες πολιτείες και η δεύτερη ήταν η συμφωνία της πολιτείας της Καλιφόρνιας με τέσσερις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, ώστε αυτές να παράγουν αυτοκίνητα με χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμων ειδικά για την πολυπληθέστερη αμερικανική πολιτεία. Η Καλιφόρνια δίνει τον τόνο στην αμερικανική αγορά αυτοκινήτων και ο Τραμπ φοβήθηκε πως τα καλιφορνέζικα πρότυπα θα οδηγούσαν σε συνολικότερη πτώση της κατανάλωσης καυσίμων από τον αμερικανικό στόλο οχημάτων, μειώνοντας τα κέρδη της πετρελαιοβιομηχανίας, που συγκαταλέγεται στους βασικότερους χρηματοδότες του.

Το θέμα των πολιτικών παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προεκλογική ρητορική του Δημοκρατικού Κόμματος. Μόλις προ ολίγων ημερών, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ απέλυσε, με τη σύμφωνη γνώμη, αν όχι την καθοδήγηση του Τραμπ, τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα του Μανχάταν, ο οποίος ερευνούσε τους συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου, ξεσηκώνοντας θύελλα καταγγελιών. Επίσης, σε μια εξέλιξη που δεν ήταν αναμενόμενη, ένας από τους συνεργάτες αυτούς, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Μάικλ Φλιν, απαλλάχθηκε χθες από τις κατηγορίες περί ψευδορκίας στις καταθέσεις του στο FBI, από τριμελή δικαστική επιτροπή ομοσπονδιακών εφετών. Οι δύο δικαστές που απήλλαξαν τον Φλιν, είχαν διοριστεί από τους Ρεπουμπλικανούς προέδρους Τραμπ και Μπους, ενώ ο τρίτος, που ζήτησε να συνεχιστεί η δίκη του, είχε διοριστεί από τον Δημοκρατικό πρόεδρο Ομπάμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή