ΟΗΕ: Η προσάρτηση τμημάτων της Δυτ. Οχθης από το Ισραήλ μπορεί να αυξήσει τον εξτρεμισμό

ΟΗΕ: Η προσάρτηση τμημάτων της Δυτ. Οχθης από το Ισραήλ μπορεί να αυξήσει τον εξτρεμισμό

2' 2" χρόνος ανάγνωσης

Η προσάρτηση τμημάτων της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης από το Ισραήλ θα δημιουργήσει ένα «κενό», το οποίο θα έλθουν να πληρώσουν οι «εξτρεμιστές» με «καταστροφικές προθέσεις», προειδοποιεί ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Μέση Ανατολή Νικολάι Μλαντένοφ.

«Εάν οι Παλαιστίνιοι αισθανθούν ότι δεν υπάρχει προοπτική για την ειρηνική επίλυση της διένεξης, αυτό δεν θα δημιουργήσει παρά ευκαιρίες για τους εξτρεμιστές, πρόσωπα με καταστροφικές προθέσεις, που θα έλθουν να πληρώσουν το κενό αυτό», δήλωσε ο Νικολάι Μλαντένοφ κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους ξένους ανταποκριτές στην Ιερουσαλήμ.

Οι δηλώσεις γίνονται λίγες ημέρες πριν από την ημερομηνία κλειδί της 1ης Ιουλίου για την προσάρτηση των εβραϊκών οικισμών και της Κοιλάδας του Ιορδάνη στην Δυτική Οχθη, παλαιστινιακό έδαφος που κατελήφθη από το Ισραήλ το 1967 κατά τον Πόλεμο των Εξι Ημερών.

Η ισραηλινή κυβέρνηση θα ανακοινώσει από την 1η Ιουλίου την στρατηγική του για την υλοποίηση αμερικανικού σχεδίου για το Μεσανατολικό, που προτείνει την προσάρτηση.

«Εχουμε μακρά σειρά παραδειγμάτων στην Μέση Ανατολή: όταν δημιουργείς ένα κενό, όταν αφαιρείς τις πολιτικές προοπτικές, τότε πολύ γρήγορα, έρχεται κάποιος για να πληρώσει αυτό το κενό με προθέσεις ολέθριες και περισσότερο καταστροφικές», δήλωσε ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών.

«Κανείς δεν θέλει έναν νέο πόλεμο στην Μέση Ανατολή και σίγουρα όχι έναν πόλεμο που δύναται να επεκταθεί πέραν των συνόρων του», πρόσθεσε ο Νικολάι Μλαντένοφ τονίζοντας ότι «εργάζεται πολύ εντατικά» για να επιτραπεί η επανάληψη των συνομιλιών ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.

«Είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε ευρείες διαβουλεύσεις με τις αραβικές χώρες, οι οποίες στο μέλλον θα διαδραματίσουν ίσως έναν πολύ πιο σημαντικό ρόλο σε σχέση με το παρελθόν στις συνομιλίες αυτές», είπε.

Ιστορικά, οι αραβικές χώρες – πλην της Αιγύπτου και της Ιορδανίας που συνδέονται με ειρηνευτικές συμφωνίες με το Ισραήλ – έχουν αναγάγει την διευθέτηση του Μεσανατολικού σε όρο για την εξομάλυνση των σχέσεών τους με το εβραϊκό κράτος.

Αλλά, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, οι ισραηλινές αρχές ανέπτυξαν άτυπες σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου, και κυρίως με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στις ΗΠΑ αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην ισραηλινή εφημερίδα Yediot Aharonot ότι η προσάρτηση μέρους της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης θα αποτελέσει εμπόδιο στην εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ.

«Προσπαθώ να αποκαταστήσω έναν διάλογο … και φοβάμαι ότι χωρίς διάλογο, χωρίς να δοθεί μία ευκαιρία στην διπλωματία, θα είμαστε, τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, σε μία κατάσταση πολύ πιο περίπλοκη από ό,τι σήμερα», προειδοποίησε ο Νικολάι Μλαντένοφ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP