Χαμάς για προσάρτηση της Δυτικής Οχθης: Ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου

Χαμάς για προσάρτηση της Δυτικής Οχθης: Ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προσάρτηση τμήματος της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Οχθης ισοδυναμεί με «κήρυξη πολέμου» κατά των Παλαιστινίων, προειδοποίησε σήμερα η ένοπλη πτέρυγα του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς που διοικεί την Λωρίδα της Γάζας.

«Η αντίσταση θεωρεί μία προσάρτηση της Δυτικής Οχθης και της Κοιλάδας του Ιορδάνη ως κήρυξη πολέμου κατά του λαού μας και θα κάνουμε τον εχθρό να το μετανιώσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ, ο Αμπού Ομπάιντα.

Οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό δίκτυο της Χαμάς, το Al-Aqsa, με την ευκαιρία της 14ης επετείου από την σύλληψη του ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος απελευθερώθηκε το 2011, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση χιλίων περίπου παλαιστίνιων κρατουμένων.

Οι δηλώσεις γίνονται λίγες ημέρες πριν από την ημερομηνία κλειδί της 1ης Ιουλίου για την προσάρτηση των εβραϊκών οικισμών και της Κοιλάδας του Ιορδάνη στην Δυτική Οχθη, παλαιστινιακό έδαφος που κατελήφθη από το Ισραήλ το 1967 κατά τον Πόλεμο των Εξι Ημερών.

Η ισραηλινή κυβέρνηση θα ανακοινώσει από την 1η Ιουλίου την στρατηγική του για την υλοποίηση αμερικανικού σχεδίου για το Μεσανατολικό, που προτείνει την προσάρτηση.

Η παλαιστινιακή ηγεσία, τόσο η Φάταχ που διοικεί την Δυτική Οχθη, όσο και η Χαμάς , που διοικεί την Λωρίδα της Γάζας, έχουν καταγγείλει το αμερικανικό σχέδιο, μαζί με τον ΟΗΕ, την Ευρώπη και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Τα τελευταία χρόνια, Ισραήλ και Χαμάς έχουν αντιπαρατεθεί σε τρεις πολέμους (2008, 2012, 2014). Παρά την πρόσφατη ανάπαυλα, οι δύο πλευρές συγκρούονται περιστασιακά, με την εκτόξευση ρουκετών από την Λωρίδα της Γάζας προς το ισραηλινό έδαφος και την ανταπόδοση του ισραηλινού στρατού.

Η ανάπαυλα στις συγκρούσεις αποτελεί προϊόν των προσπαθειών του ΟΗΕ, της Αιγύπτου και του Κατάρ και έχει ως στόχο την μεταφορά βοήθειας προς τον εξαθλιωμένο λόγω του ισραηλινού αποκλεισμού πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας.

Το Κατάρ ανακοίνωσε νέα αποστολή την προσεχή εβδομάδα οικονομικής βοήθειας σε χιλιάδες οικογένειες του παλαιστινιακού θύλακα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή