Άγκυρα: H κυβέρνηση της Τρίπολης απαιτεί από τον Χαφτάρ να αποχωρήσει από τη Σύρτη

Άγκυρα: H κυβέρνηση της Τρίπολης απαιτεί από τον Χαφτάρ να αποχωρήσει από τη Σύρτη

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης απαιτεί από τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ να αποσυρθούν από την παράκτια πόλη Σύρτη και την περιοχή Τζούφρα, ως προϋπόθεση για τη διεξαγωγή συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός, δήλωσε η Άγκυρα την Πέμπτη.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό CNN Turk ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, τις οποίες η Τουρκία έχει παροτρύνει να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στη Λιβύη, εμφανίζονται απρόθυμες να παίξουν «αποφασιστικό ρόλο» στη σύγκρουση.

Υπενθυμίζεται ότι με βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν καταφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με αφορμή τα σχόλια του για τη στήριξη της Άγκυρας στην κυβέρνηση της Τρίπολης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά σε τουρκικό ραδιοφωνικό σταθμό «η Γαλλία προσπαθεί να επιστρέψει στο παρελθόν της και να γίνει αποικιοκρατική χώρα. Έχει κολλήσει ο εγκέφαλός της. Ο Μακρόν παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη. Οι Γάλλοι το 2011 βομβάρδισαν τη Λιβύη και σηκώθηκαν και έφυγαν. Τώρα υποστηρίζουν τον πραξικοπηματία Χαφτάρ. Ο Μακρόν αντί να μπλέκεται σε άλλες χώρες ας προσπαθήσει να κυβερνήσει σωστά τη Γαλλία».

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε κάνει λόγο στις δηλώσεις του για «επικίνδυνο παιχνίδι» της Τουρκίας στη Λιβύη, το οποίο αντίκειται σε όλα όσα έχουν διεθνώς συμφωνηθεί. «Είχα ήδη την ευκαιρία να πω πολύ καθαρά στον πρόεδρο Ερντογάν ότι θεωρώ πως η Τουρκία παίζει ένα επικίνδυνο παιγνίδι στη Λιβύη που αντιβαίνει σε όλες τις δεσμεύσεις της στη διάσκεψη του Βερολίνου», σημείωσε ο κ. Μακρόν, αναφερόμενος στην διάσκεψη που έγινε νωρίτερα φέτος για την ειρηνευτική διαδικασία για τη Λιβύη.

«Δεν θα ανεχτούμε τον ρόλο που παίζει η Τουρκία στη Λιβύη», είπε επίσης καταδικάζοντας παράλληλα και τον ρόλο Ρώσων μισθοφόρων στην βορειοαφρικανική χώρα.

Συντηρεί την ένταση η Άγκυρα

Στο μεταξύ, νέα επίθεση στην Ελλάδα και τον Νίκο Δένδια εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, καλώντας τη χώρα μας και την Κύπρο να μην κάνουν όνειρα ότι δεν θα επεκταθεί η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο.

Αφορμή αποτέλεσε η χθεσινή επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών και του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή