Ενόχλησε τον Ερντογάν ο Μπόλτον

Ενόχλησε τον Ερντογάν ο Μπόλτον

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραπλανητικές χαρακτήρισε η τουρκική προεδρία τις αναφορές του πολύκροτου βιβλίου του Τζον Μπόλτον, πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, σε συνομιλίες μεταξύ των Ταγίπ Ερντογάν και Ντόναλντ Τραμπ, όπου ο τελευταίος εμφανιζόταν πρόθυμος να παρέμβει στο έργο της αμερικανικής Δικαιοσύνης προς όφελος τουρκικών συμφερόντων.

Το βιβλίο του Μπόλτον «παρουσιάζει παραπλανητικά, μονόπλευρα και παραποιημένα τις συνομιλίες του ηγέτη μας, προέδρου Ερντογάν, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ», έγραψε στο Twitter ο Φαχρετίν Αλτούν, διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας. «Θεωρούμε κατακριτέο το γεγονός ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν σοβαρές διπλωματικές συνομιλίες και προσπάθειες επίλυσης των διαφορών μεταξύ συμμάχων, όπως οι ΗΠΑ και η Τουρκία, για να εξυπηρετήσουν την εσωτερική πολιτική τους ατζέντα», σχολίασε ο Αλτούν σε άλλη ανάρτησή του.

Ο Τούρκος αξιωματούχος δεν παρέλειψε να εκθειάσει τον Ντόναλντ Τραμπ, αντιδιαστέλλοντάς τον έμμεσα με τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα. «Ακούγοντας με προσοχή έναν σημαντικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος Τραμπ έκανε πολύ περισσότερα από ό,τι κάποιες από τις προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν.

Στο βιβλίο του «The room where it happened», που κυκλοφορεί από την Τρίτη στα αμερικανικά βιβλιοπωλεία, ρίχνοντας φως στο παρασκήνιο της κυβέρνησης Τραμπ, ο Μπόλτον αναφέρει ότι ο Ερντογάν έδωσε στον Αμερικανό πρόεδρο, στη διάρκεια συνάντησής τους στο Μπουένος Αϊρες, υπόμνημα που υποστήριζε ότι η τουρκική κρατική τράπεζα Halkbank, η οποία ερευνάται από την εισαγγελία της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης για παραβίαση των κυρώσεων κατά του Ιράν, είναι αθώα.

Ο Τραμπ, πάντα σύμφωνα με τον Μπόλτον, του υποσχέθηκε ότι θα φροντίσει το θέμα, προσθέτοντας ότι οι εισαγγελείς της εν λόγω περιφέρειας δεν ήταν δικοί του άνθρωποι, αλλά του Ομπάμα. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Τζέφρι Μπέρμαν εξαναγκάστηκε να παραιτηθεί από την εισαγγελία της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, αν και η δίωξη κατά της Halkbank εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τις στενές σχέσεις Τραμπ – Ερντογάν καυτηριάζει ο αναλυτής της Washington Post, Ντέιβιντ Ιγκνέισιους, κάνοντας λόγο για «την πιο ξεκάθαρη εκδήλωση απαράδεκτης συμπεριφοράς» του Αμερικανού προέδρου. Αφορμή στάθηκαν οι αποκαλύψεις του πολύκροτου βιβλίου του Τζον Μπόλτον για την πρόθεση του Τραμπ να επέμβει στην αμερικανική Δικαιοσύνη με στόχο να τερματιστεί η ποινική δίωξη εναντίον διευθυντικών στελεχών κρατικής τράπεζας της Τουρκίας, η οποία απειλούσε να εμπλέξει το οικογενειακό περιβάλλον του Ερντογάν. Στο ίδιο άρθρο, ο Ιγκνέισιους αναφέρεται αναλυτικά στη «διπλωματία των γαμπρών» ανάμεσα στον Τζάρεντ Κούσνερ και τον Τούρκο υπουργό Αμυνας Μπεράτ Αλμπαϊράκ (οι οποίοι έχουν παντρευτεί κόρες των δύο προέδρων) και στη φιλική σχέση της Ιβάνκα Τραμπ με σημαντικό Τούρκο επιχειρηματία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή