Τουρκία κατά Γαλλίας, Ρωσίας και Αιγύπτου για Λιβύη

Τουρκία κατά Γαλλίας, Ρωσίας και Αιγύπτου για Λιβύη

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία εμφανίζεται ως υπερασπιστής της διεθνούς νομιμότητας στη Λιβύη, ενώ ταυτόχρονα εξαπολύει επιθέσεις εναντίον δύο χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, καθώς και κατά της Αιγύπτου, της μεγαλύτερης αραβικής χώρας, η οποία συνορεύει με τη Λιβύη. Αυτή την ακραία αντιφατική εικόνα σκιαγραφούν οι τοποθετήσεις ανώτατων αξιωματούχων της Αγκυρας το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Με συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ο Ιμπραχήμ Καλίν, εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «ξεκάθαρα υποστηρίζει την πλευρά του πραξικοπηματία Χαφτάρ» στον λιβυκό εμφύλιο, εκφράζοντας ταυτόχρονα το παράπονο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τις παραινέσεις του Ταγίπ Ερντογάν, εξακολουθούν να είναι απρόθυμες να αναλάβουν «αποφασιστικό ρόλο» στο λιβυκό πρόβλημα.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Καλίν συντάχθηκε με την κυβέρνηση της Τρίπολης, υπό τον Φαγέζ αλ Σαράζ, η οποία θέτει την ανακατάληψη της Σύρτης, όπως και της Τζούφρα, στο κέντρο της Λιβύης, ως προϋπόθεση για κατάπαυση του πυρός. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντελφατάχ Σίσι έχει χαρακτηρίσει τον άξονα Σύρτη – Τζούφρα «κόκκινη γραμμή» για τη χώρα του, απειλώντας με επέμβαση του αιγυπτιακού στρατού.

Στο μεταξύ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξαπέλυσε άλλη μία επίθεση εναντίον της Γαλλίας, με αφορμή τις πρόσφατες προειδοποιήσεις Μακρόν για τα «επικίνδυνα παιχνίδια» της Αγκυρας στη Λιβύη. Στη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τη Γαλλία ότι, αν και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη» κυβέρνηση Σαράζ, αλλά τον «πραξικοπηματία» Χαφτάρ.

Επιπλέον, ο Τσαβούσογλου στράφηκε εναντίον του Σίσι, κατηγορώντας τον ότι είτε λειτουργεί ως «υπεργολάβος» της Γαλλίας και των Εμιράτων προσφέροντας υποστήριξη  στον Χαφτάρ, είτε λειτουργεί με στόχο τη νομή των πετρελαίων στην περιοχή. «Πόσο κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα βρίσκονται, άραγε, η Σύρτη και η Τζούφρα; Αυτές βρίσκονται στη μέση της Λιβύης, επομένως πώς μπορούν να αποτελούν κόκκινη γραμμή για την Αίγυπτο;», διερωτήθηκε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή