«Οχι» από έξι πολιτείες στον Τραμπ

«Οχι» από έξι πολιτείες στον Τραμπ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπολείπεται του Δημοκρατικού υποψήφιου Τζο Μπάιντεν κατά έξι ώς 11 μονάδες σε έξι κρίσιμες πολιτείες, οι οποίες το 2016 υπήρξαν καθοριστικές για την εκλογή του στον Λευκό Οίκο. Η δημοσκόπηση των New York Times και του Sienna College σημειώνει ότι ακόμη και αν μόνο τρεις από τις έξι αυτές πολιτείες περάσουν στον Μπάιντεν τον Νοέμβριο, ο Λευκός Οίκος τον περιμένει.

Η δημοσκόπηση, που αφορά τις κρίσιμες πολιτείες Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν, Πενσιλβάνια, Φλόριντα, Αριζόνα και Βόρεια Καρολίνα, έρχεται μία ημέρα μετά την πανεθνική δημοσκόπηση, επίσης των NYT/Sienna, με βάση την οποία ο Μπάιντεν προηγείται του Ντοναλντ Τραμπ κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες.

Το 2016, ο Τραμπ είχε επικρατήσει στις έξι αυτές πολιτείες με διαφορά μιας έως τεσσάρων μονάδων από την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον. Στη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε στο διάστημα 8-18 Ιουνίου, το προβάδισμα του Μπάιντεν κυμαίνεται από έξι μονάδες στη Φλόριντα έως 11 μονάδες στο Μίσιγκαν. Οι μετρήσεις έγιναν μεταξύ ατόμων που είχαν προσέλθει στις κάλπες των προεδρικών εκλογών το 2016 και οι οποίοι ανέφεραν τι είχαν ψηφίσει τότε. Οι μαρτυρίες τους ως προς τις ψήφους τους απηχούν πράγματι το εκλογικό αποτέλεσμα του 2016, κάτι που δίνει στους ερευνητές την πεποίθηση ότι έχουν στη διάθεσή τους αντιπροσωπευτικά δείγματα.

Η εικόνα θα μπορούσε, ενδεχομένως, να αλλάξει, αν οι αναποφάσιστοι, που τείνουν περισσότερο προς τους Ρεπουμπλικανούς παρά προς τους Δημοκρατικούς, επιλέξουν μαζικά Τραμπ. Η βάση του Αμερικανού προέδρου παρουσιάζει σημάδια αποσυσπείρωσης, με το ποσοστό των πρώην ψηφοφόρων του που δηλώνει ότι θα τον ψηφίσει να περιορίζεται στο 85%, από 92% στην αντίστοιχη μέτρηση του Οκτωβρίου. Αντιθέτως, ο Μπάιντεν συσπειρώνει το 93% όσων είχαν ψηφίσει τη Χίλαρι Κλίντον το 2016, καθώς και μεγάλα ποσοστά μεταξύ όσων είχαν επιλέξει ανεξάρτητους υποψηφίους.

Από την άλλη πλευρά, όσοι εξακολουθούν να ψηφίζουν τον Τραμπ δηλώνουν σε ποσοστό 80% ότι το κάνουν επειδή εγκρίνουν την πολιτική του, ενώ για τους ψηφοφόρους του Μπάιντεν, το πρώτο κίνητρο (όπως προσδιορίζεται από το 55% των ψηφοφόρων) είναι η ανάγκη απομάκρυνσης του Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο.

Η δημοσκόπηση στις έξι κρίσιμες πολιτείες επιβεβαιώνει τα ευρήματα της πανεθνικής δημοσκόπησης, σύμφωνα με τα οποία οι ψηφοφόροι δεν εμπιστεύονται τον Τραμπ σε μία σειρά τομέων (διαχείριση της επιδημίας, αστυνομική βία, θεσμικός ρατσισμός κ.τ.λ.), ενώ αντιθέτως, του έχουν ακόμη εμπιστοσύνη στη διαχείριση της οικονομίας. Δεν είναι σαφές, ωστόσο, αν το προβάδισμα αυτό θα παραμείνει, καθώς η αισιοδοξία που επικρατούσε όταν διενεργήθηκε η δημοσκόπηση έχει αντικατασταθεί από μεγάλη περίσκεψη, λόγω της νέας έξαρσης του κορωνοϊού, που μεταθέτει το άνοιγμα επιχειρήσεων και την επανέναρξη δραστηριοτήτων και ρίχνει τα χρηματιστήρια.

Η νέα έξαρση της επιδημίας δημιουργεί προβλήματα στα σχέδια του Τραμπ να διοργανώσει μεγάλη τελετή, στην οποία θα αποδέχεται επισήμως το χρίσμα του κόμματός του για τις προεδρικές του Νοεμβρίου. Το  Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι το συνέδριο στο Μιλγουόκι, όπου επρόκειτο να λάβει επισήμως το χρίσμα ο Τζο Μπάιντεν, θα γίνει ως επί το πλείστον διαδικτυακά, αν και ο υποψήφιος θα βρίσκεται στο συνεδριακό κέντρο αυτοπροσώπως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή