Η Εκκλησία της Αγγλίας θα εξετάσει τα μνημεία της για αναφορές στη δουλεία

Η Εκκλησία της Αγγλίας θα εξετάσει τα μνημεία της για αναφορές στη δουλεία

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Εκκλησία της Αγγλίας πρέπει να εξετάσει τα αγάλματα και τα μνημεία στους χώρους λατρείας της, ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλες οι διασυνδέσεις με τη δουλεία θα αφαιρεθούν ή θα μπουν στο «απαραίτητο πλαίσιο», δήλωσε την Παρασκευή ο Αρχιεπίσκοπος Καντουαρίας (Archbishop of Canterbury) Ιουστίνος (Τζάστιν Ουέλμπι), ο συμβολικός ηγέτης της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

Σε συνέντευξη του στο BBC, ο ανώτατος κληρικός της ανά τον κόσμο Αγγλικανικής Κοινωνίας, την οποία ακολουθούν περίπου 85 εκατομμύρια πιστοί σε 165 χώρες, δήλωσε ότι η συγχώρεση για ζητήματα φυλετικών διακρίσεων μπορεί να επέλθει μόνο αφού γίνουν πράξη οι απαραίτητες κινήσεις. «Αν πάτε στον Καθεδρικό του Κάντερμπερι, υπάρχουν παντού μνημεία, όπως και στο Αββαείο του Ουέστμινστερ. Όλα αυτά τα κοιτάζουμε. Κάποια θα πρέπει να κατέβουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Άγγλος ιερέας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη δει αρκετά αγάλματα και μνημεία που παραπέμπουν στο αποικιοκρατικό και δουλοκτητικό παρελθόν της Βρετανίας να μπαίνουν στο στόχαστρο διαδηλωτών, στο πλαίσιο των μαζικών κινητοποιήσεων που πυροδότησε η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από την αστυνομία στη Μινεάπολη των Ηνωμένων Πολιτειών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα υπήρξε η αποκαθήλωση του αγάλματος του δουλεμπόρου του 17ου αιώνα, Έντουαρντ Κόλστον, από διαδηλωτές στο Μπρίστολ.

Στο ίδιο μήκος κύματος έχει ήδη κινηθεί και η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία ανακοίνωσε ότι θα ελέγξει αν υπάρχουν εικόνες στα διάφορα κτίρια και τους χώρους της, που να παραπέμπουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στη δουλοκτησία και το δουλεμπόριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή