Σπάνε τα κοντέρ οι νέες λοιμώξεις του ιού στις ΗΠΑ

Σπάνε τα κοντέρ οι νέες λοιμώξεις του ιού στις ΗΠΑ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων COVID-19, περισσότερες από 40.000 νέες λοιμώξεις εντός 24 ωρών, κατέγραψαν την Πέμπτη οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Η εκρηκτική κατάσταση της πανδημίας εξανάγκασε πολλές πολιτείες, όπως το Τέξας και η Φλόριντα, να «βάλουν στον πάγο» τα σχέδια για επιστροφή στην κανονικότητα. Αν και έχουν επιβεβαιωθεί στη χώρα περισσότερα από 2,4 εκατομμύρια κρούσματα, το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων και Πρόληψης (CDC) εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός τους είναι τουλάχιστον δεκαπλάσιος, με πλήθος ασυμπτωματικών ασθενών. Mια ιδιομορφία της νέας έξαρσης της πανδημίας στις ΗΠΑ έγκειται στο ότι τώρα προσβάλλονται από τον κορωνοϊό περισσότεροι νέοι άνθρωποι, στη δεύτερη ή τρίτη δεκαετία της ζωής τους. Στο Τέξας, παραδείγματος χάριν, η πλειονότητα των νέων κρουσμάτων αφορά νέους ανθρώπους, ενώ στην Αριζόνα περισσότερο από το 50% των νέων λοιμώξεων είναι άτομα 20 έως 44 ετών. Tην ίδια στιγμή, έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Washington Post, δείχνει ότι το 31% των Αφροαμερικανών γνωρίζει προσωπικά κάποιο άτομο που κατέληξε εξαιτίας της COVID-19. Το ανάλογο ποσοστό για τους ισπανόφωνους είναι 17% και για τους λευκούς 9%.

Μελέτη που εκπονήθηκε στην αρχική επιδημική εστία του κορωνοϊού, στη Γουχάν της Κίνας, διαπιστώνει ότι στις αξονικές τομογραφίες πνευμόνων ασυμπτωματικών ασθενών COVID-19 καταγράφονται παθολογικά ευρήματα. Δηλαδή ο κορωνοϊός προκαλεί βλάβες στους πνεύμονες ακόμα και όσων δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα. Mια άλλη κινεζική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Cell Stem Cell, διαπιστώνει ότι η μόλυνση από τον νέο κορωνοϊό πυροδοτεί την παραγωγή πρωτεϊνών που κινητοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα εναντίον παγκρεατικών β-κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη, καταστρέφοντας το πάγκρεας και προκαλώντας διαβήτη τύπου 1 στους ασθενείς. Την ίδια στιγμή, Βρετανοί επιστήμονες, σε μελέτη τους στο The Lancet Psychiatry, διαπιστώσαν ότι ο νέος κορωνοϊός προκαλεί σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο, εγκεφαλικό επεισόδιο, οίδημα, εγκεφαλοπάθεια, εγκεφαλίτιδα, ψυχωσικό επεισόδιο και συμπτώματα άνοιας.

Τα αισιόδοξα νέα της επιστήμης είναι ότι τα παιδιά φαίνεται να νοσούν με πολύ ήπια συμπτώματα και να καταλήγουν από COVID-19 εξαιρετικά σπάνια, σε ποσοστό μικρότερο του 1% των λοιμώξεων. Η μελέτη Βρετανών, Αυστριακών και Ισπανών ειδικών, η οποία δημοσιεύθηκε στο Τhe Lancet Child and Adolescent Health, διαπιστώνει ότι από τα 582 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε ανηλίκους, μόνο τα τέσσερα κατέληξαν και όλα ήταν 10 ετών και άνω. Σοβαρά συμπτώματα και ανάγκη νοσηλείας σε ΜΕΘ είχε μόλις το 8% των μικρών ασθενών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή