Στην πόλωση και στον διχαστικό λόγο ποντάρει πλέον ο Τραμπ

Στην πόλωση και στον διχαστικό λόγο ποντάρει πλέον ο Τραμπ

4' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H φωτογραφία που δείχνει τον Ντόναλντ Τραμπ ράκος, με λυμένη τη γραβάτα, να επιστρέφει στον Λευκό Οίκο από την ομιλία-φιάσκο στην Τάλσα της Οκλαχόμα σκιαγραφεί με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτήν τη στιγμή η προεκλογική του εκστρατεία.  Mε τα κρούσματα της COVID-19 να παρουσιάζουν εκτόξευση στις ΗΠΑ και τον ίδιο τον Τραμπ να αποδίδει την έξαρση στον μεγάλο αριθμό τεστ, καλώντας μάλιστα τις Αρχές να επιβραδύνουν τους ρυθμούς διενέργειάς τους, οι Αμερικανοί ανώτατοι αξιωματούχοι στον τομέα της δημόσιας υγείας μοιάζουν να έχουν περιέλθει σε απόγνωση.

Κατά την κατάθεσή του ενώπιον του Κογκρέσου ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος Αντονι Φάουτσι διακήρυξε ρητά ότι η πανδημία δεν είναι υπό έλεγχο, αφού πολλές Πολιτείες έχουν χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα, οι πολίτες δεν τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και αμελούν να φορέσουν μάσκα.

Ο πρόεδρος, έχοντας αποδειχθεί ανίκανος να διαχειριστεί τόσο την πανδημία όσο και την επακόλουθη οικονομική κρίση στη χώρα (συνολικά 47,2 εκατ. Αμερικανοί έχουν διεκδικήσει επιδόματα ανεργίας από τον Μάρτιο, αριθμός-ρεκόρ από τη Μεγάλη Υφεση και τη δεκαετία του 1930 μέχρι σήμερα), επιχειρεί να συσπειρώσει την εκλογική του βάση, ειδικά στις διαφιλονικούμενες Πολιτείες. Στο πλαίσιο αυτό ταξίδεψε αυτήν την εβδομάδα στην Αριζόνα και το Ουισκόνσιν, ξεσπώντας σε αντικινεζικά παραληρήματα – αστεϊσμούς με το όνομα της COVID-19.

Με αναφορές στην «Kung flu, την κινεζική γρίπη, τη γρίπη της Κίνας» ξεσήκωσε τους θεατές σε εκκλησία του Φοίνιξ, όπου πραγματοποίησε ομιλία στα μέσα της εβδομάδας. Νωρίτερα είχε επιθεωρήσει το διαβόητο τείχος με το Μεξικό και η περιοδεία του διανθίστηκε με την ανάκληση στις βίζες για πολλές θέσεις εργασίας μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων ειδικευόμενων εργαζομένων. Το έμμεσο μήνυμά του είναι πως όσο η χώρα μαστίζεται από πρωτόγνωρη ανεργία, πρέπει κατ’ αρχάς να διασφαλιστεί η απασχόληση των Αμερικανών, κάτι που βρίσκει αντίθετο μεγάλο μέρος του επιχειρηματικού κόσμου και δη της Σίλικον Βάλεϊ.

Ο διχαστικός, ρατσιστικός λόγος και η πόλωση είναι τα δύο χαρτιά που θα παίξει όσο η χώρα πλησιάζει στις κάλπες. Η επιλογή του Ουισκόνσιν στη συνέχεια δεν ήταν τυχαία. Το ναυπηγείο στο Μάρινετ ανέλαβε πρόσφατα ένα ομοσπονδιακό συμβόλαιο ύψους 5,5 δισ. δολαρίων για την κατασκευή φρεγατών για το αμερικανικό ναυτικό. Η συμφωνία θα κρατήσει σε απασχόληση τους εργαζομένους για δύο δεκαετίες και θα οδηγήσει στην πρόσληψη άλλων χιλίων.

Oπως επισημαίνει το Ασοσιέιτεντ Πρες, την τελευταία φορά που επισκέφτηκε την Πολιτεία ο Τραμπ, τον Ιανουάριο, είχε μιλήσει σε μια κατάμεστη αρένα στο κέντρο του Μιλγουόκι, ενώ τώρα τα περιοριστικά μέτρα δεν του επέτρεψαν να εμφανιστεί ενώπιον πολυπληθούς κοινού. Τότε η ανεργία στο Ουισκόνσιν ήταν 3,5%, ενώ τώρα αγγίζει το 12%.

Στο μεταξύ, ο Τραμπ συνεχίζει να επιτίθεται κατά των διαδηλωτών του κινήματος Black Lives Matter, χαρακτηρίζοντάς τους «συμμορίες εξυπνάκηδων, αναρχικούς και βάνδαλους» στο Twitter, υποσχόμενος ότι δεν θα τους επιτρέψει να ρίξουν τα αγάλματα του Ιησού και του Λίνκολν. Δίνει συνεντεύξεις μόνο στο Fox News, κατά προτίμηση στον Σον Χάνιτι, τον πλέον φιλικά προσκείμενο παρουσιαστή του, ενώ έχει επιδοθεί σε μια επιχείρηση απαγόρευσης βιβλίων, που σκιαγραφούν ένα αρνητικό προφίλ του.

Οι αποκαλύψεις Μπόλτον

Πέρα από το πιο προσωπικό διά χειρός της ανιψιάς του, Μέρι Τραμπ, το οποίο προσπάθησε να μπλοκάρει δικαστικά ο αδελφός του, ο ίδιος κινήθηκε κατά της έκδοσης του βιβλίου του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Μπόλτον. Σε αυτό το πάλαι ποτέ γεράκι της Ουάσιγκτον καταφέρεται με απαξιωτικά σχόλια κατά του Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τον ταυτόχρονα ακατάλληλο για το πόστο του και ελπίζοντας ότι θα είναι πρόεδρος μιας και μόνο θητείας. Από τις ωμές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και την εντυπωσιακή άγνοιά του γύρω από τη διεθνή πολιτική μέχρι την πολιτική κατευνασμού αυταρχικών ηγετών της υφηλίου, όπως π.χ. ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, το πόνημα συνιστά κόλαφο για τον νυν πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αν και στην αρχή αναλυτές πίστεψαν ότι το βιβλίο του Μπόλτον θα προκαλέσει πολιτικό σεισμό στην Ουάσιγκτον, πολλοί κάνουν πλέον λόγο για déjà vu. Κατά το περιοδικό ΤΙΜΕ, ο μιθριδατισμός των ψηφοφόρων του δεν υπονοεί ότι η συμπεριφορά του Τραμπ δεν έχει σημασία. Το πρόβλημα είναι πως οι οπαδοί του παραμένουν πιστοί παρά το γεγονός πως η συμπεριφορά του είναι τέτοια που θα την καταδίκαζαν σε οποιονδήποτε άλλον πολιτικό. Δημιουργείται έτσι ένα παράλληλο σύμπαν που αμφισβητεί ανοιχτά αποδεδειγμένα γεγονότα. Είναι το προϊόν των εγκωμίων που πλέκει στον Τραμπ το Fox News αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη των Ρεπουμπλικανών, τονίζει το περιοδικό, επιρρίπτοντας ευθύνες και στο ίδιο το κόμμα, που –με ελάχιστες εξαιρέσεις– αρνείται επίμονα να τον εγκαταλείψει. 

Οι οιωνοί για τον Μπάιντεν

To προβάδισμα του Τζο Μπάιντεν έναντι του Ντόναλντ Τραμπ (έως 14%) στις δημοσκοπήσεις θεωρείται πολύ σημαντικό από πολιτικούς αναλυτές, που θυμίζουν ότι η Χίλαρι Κλίντον ουδέποτε συγκέντρωσε πάνω από 7,5% το 2016. Ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα είναι ένας από τους τρεις υποψήφιους που κατάφεραν σε αυτό το σημείο της εκστρατείας να υπερβούν το 50%. (Οι άλλοι δύο ήταν ο Νίξον το 1972 και ο Ρέιγκαν το 1984.) Είναι απίθανο, σύμφωνα με το FiveThirtyEight, να εξασφαλίσει ο Μπάιντεν ένα τόσο ευρύ προβάδισμα, με δεδομένη την πόλωση. Σημαίνει όμως ότι υπάρχει για τον Τραμπ περιορισμένη δεξαμενή αναποφάσιστων, προκειμένου να μπορέσει να βελτιώσει την επίδοσή του. Πολλοί προειδοποιούν ότι μια εσπευσμένη ανακήρυξη του Μπάιντεν ως νικητή είναι παρακινδυνευμένη. Οσο πλησιάζουμε στον Νοέμβριο η κούρσα θα μπορούσε να γίνει αμφίρροπη. Π.χ., ο Μάικλ Δουκάκης είχε προβάδισμα 5% το 1988 και το 2000 ο Τζορτζ Μπους 8%. Ωστόσο ο πρώτος κατέληξε να χάσει με 8%, ενώ ο Μπους έχασε οριακά τη λαϊκή ψήφο, αλλά κέρδισε την πλειοψηφία των εκλεκτόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή