Ο κατά συρροή «δολοφόνος του Γκόλντεν Στέιτ» δηλώνει ένοχος για να γλιτώσει τη θανατική ποινή

Ο κατά συρροή «δολοφόνος του Γκόλντεν Στέιτ» δηλώνει ένοχος για να γλιτώσει τη θανατική ποινή

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένοχος για δεκάδες εγκλήματα πρόκειται να δηλώσει ο «δολοφόνος του Γκόλντεν Στέιτ» Τζόζεφ ΝτιΆντζελο, ο οποίος τρομοκράτησε την Καλιφόρνια τις δεκαετίες του 1970 και 1980, προκειμένου να αποφύγει τη θανατική ποινή.

Σε πρώτη φάση, ο «δολοφόνος του Γκόλντεν Στέιτ» δήλωσε ένοχος για 13 ανθρωποκτονίες και δεκάδες βιασμούς και άλλα εγκλήματα. Στο πλαίσιο της συμφωνίας που διαπραγματεύτηκε με τις εισαγγελικές αρχές, ο κατά συρροή δολοφόνος, 74 ετών σήμερα, θα παραδεχτεί επίσης εγκλήματα που έχουν παραγραφεί εδώ και πολλά χρόνια, όπως απαγωγές, απόπειρες δολοφονίας, ληστείες και άλλα. Σε αντάλλαγμα, η εισαγγελία δεν θα ζητήσει να του επιβληθεί η θανατική ποινή.

Ο πρώην αστυνομικός, ο οποίος ξεγέλασε όλες τις υπηρεσίες στην Καλιφόρνια επί δεκαετίες, συνελήφθη τελικά το 2018 χάρη σε μια εξέταση DNA. Για τα εγκλήματά του θα καταδικαστεί σε 11 φορές ισόβια, χωρίς τη δυνατότητα αποφυλάκισης.

Ο ΝτιΆντζελο μπήκε τη Δευτέρα στην αίθουσα του δικαστηρίου του Σακραμέντο με αναπηρικό αμαξίδιο και φορούσε, όπως όλοι οι παριστάμενοι, μια προσωπίδα από πλεξιγκλάς. «Ναι», «Όχι», «Ένοχος», «Παραδέχομαι τα γεγονότα»: με σπασμένη, τρεμάμενη φωνή, απάντησε στις ερωτήσεις του δικαστή, αποδεχόμενος τους όρους της συμφωνίας με την εισαγγελία. Ο βασικός στόχος ήταν να αποφευχθεί μια μακρά δικαστική διαμάχη που εκτιμάται ότι θα στοίχιζε στο δημόσιο σχεδόν 20 εκατομμύρια δολάρια.

Ο ΝτιΆντζελο διέπραξε τα εγκλήματά του στο διάστημα 1975-1986: εκτιμάται ότι βίασε περίπου 50 γυναίκες και σκότωσε ή κακοποίησε περισσότερους από 100 ανθρώπους συνολικά. Τα θύματά του ήταν ηλικίας από 14 μέχρι 41 ετών. Τα περισσότερα από τα εγκλήματα διαπράχθηκαν στα περίχωρα του Σακραμέντο, αλλά ορισμένα έγιναν στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο και κυρίως στη νότια Καλιφόρνια, ανάλογα με το πού μετακόμιζε κάθε φορά μαζί με τη σύζυγό του.

Αφού έκανε διάρρηξη στα σπίτια των θυμάτων τους, κρυβόταν και περίμενε. Είχε επιτεθεί πολλές φορές σε γυναίκες μόνες ή σε ζευγάρια, αναγκάζοντας τον άνδρα να παρακολουθεί τον βιασμό της συντρόφου του. Συνήθιζε επίσης να κλέβει προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων, κυρίως μανικετόκουμπα με χαραγμένα τα αρχικά των ιδιοκτητών τους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή