Οργή για το ρατσιστικό βίντεο στο Twitter

Οργή για το ρατσιστικό βίντεο στο Twitter

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γενική κατακραυγή προκάλεσε η αναπαραγωγή, από τον προσωπικό λογαριασμό του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, ενός ολιγόλεπτου βίντεο όπου καταγράφεται οπαδός να υψώνει τη γροθιά του φωνάζοντας «Λευκή ισχύς». Ο εν λόγω οπαδός συμμετείχε με άλλους σε διαδήλωση υπέρ του Τραμπ στο οικιστικό σύμπλεγμα ηλικιωμένων «The Villages» στη Φλόριντα. Στο βίντεο εμφανίζονται οπαδοί και πολέμιοι του Αμερικανού προέδρου να αντιπαρατίθενται ανταλλάσσοντας ύβρεις και απειλές.

Αντιμέτωπος με την έντονη κριτική που προκάλεσε η ανάρτησή του, η οποία κατέβηκε γρήγορα, ο πρόεδρος Τραμπ απάντησε ότι δεν προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει τις φυλετικές εντάσεις των τελευταίων εβδομάδων στις ΗΠΑ, ενώ εκπρόσωπός του δικαιολογήθηκε ότι «ο πρόεδρος δεν είχε ακούσει το σχόλιο περί λευκής δύναμης». Στο «τιτίβισμά» του ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαριστούσε τον «υπέροχο κόσμο των Villages στο Ορλάντο της Φλόριντας, όπου πραγματοποιήθηκε η διαδήλωση». «Οι άχρηστοι Δημοκρατικοί της άκρας Αριστεράς θα πέσουν το φθινόπωρο. Ο Διεφθαρμένος Τζο πάει. Θα σας δω σύντομα», κατέληγε το tweet του Τραμπ.

Σε μια διαφορετική εξέλιξη, η Βουλή και η Γερουσία της πολιτείας του Μισισίπι ψήφισαν την Κυριακή την αφαίρεση του εμβλήματος της Συνομοσπονδίας των Νότιων Πολιτειών της Αμερικής, συμβόλου της δουλείας, από τη σημαία της πολιτείας και αποφάσισαν την υιοθεσία νέας. Η σημαία, που καταργήθηκε στον απόηχο των μαζικών διαδηλώσεων υπέρ της φυλετικής ισότητας, περιλάμβανε και το έμβλημα –κόκκινο φόντο, διαγώνιος μπλε σταυρός με μικρά λευκά αστέρια– που αντιπροσώπευε τις νότιες πολιτείες, οι οποίες αντιτάχθηκαν στην κατάργηση της δουλείας κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου (1861-1865). Το Μισισίπι είναι η μόνη πολιτεία που είχε, μέχρι πριν από δύο ημέρες, διατηρήσει το έμβλημα των Νοτίων στη σημαία του, αφού η γειτονική Τζόρτζια το αφαίρεσε το 2003. Οι πολίτες του θα κληθούν να ψηφίσουν για τη νέα πολιτειακή σημαία τον Νοέμβριο.

Ο Τζον Χορν, γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος για την πολιτεία, δήλωσε ότι η αλλαγή της σημαίας από μόνη της δεν θα εξαφανίσει τις επιρροές του ρατσιστικού παρελθόντος στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες. «Αλλά είναι ένα μεγάλο βήμα στην πορεία για την αναγνώριση της ανθρώπινης φύσης και της αξίας που δίνει ο Θεός σε όλους», δήλωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή