Ράπισμα για Μακρόν οι δημοτικές

Ράπισμα για Μακρόν οι δημοτικές

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Μια σοσιαλίστρια δήμαρχος που ασκεί πράσινη πολιτική στο Παρίσι και πράσινοι δήμαρχοι με συμμάχους από τον χώρο της λοιπής Αριστεράς επικράτησαν στις περισσότερες πόλεις της Γαλλίας στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών της Κυριακής, ενώ η μόνη θετική είδηση για το κυβερνών κόμμα Εn Marche του προέδρου Μακρόν προήλθε από τη Χάβρη, όπου ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ εξελέγη δήμαρχος με ποσοστό κοντά στο 60%.

«Πρόκειται για πολιτικό σημείο καμπής για τη χώρα μας» είπε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Γιανίκ Ζαντό, κάνοντας λόγο για «ανικανότητα της κυβέρνησης να προσφέρει απαντήσεις σε οικολογικά και κοινωνικά ζητήματα». Σε μια συμβολική αναγνώριση του εκλογικού αποτελέσματος, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε χθες ότι θα εξετάσει πολύ προσεκτικά τις 159 συστάσεις που προέκυψαν από τη δημόσια διαβούλευση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Στο Παρίσι, η σοσιαλίστρια δήμαρχος Αν Ινταλγκό επανεξελέγη, έχοντας μεταμορφώσει την πόλη μέσα από ένα εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων, αλλά και έχοντας δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην επέκταση της κοινωνικής κατοικίας, με τη στήριξη και της δημοτικής παράταξης του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος. «Ο κόσμος είδε τα αποτελέσματα των έργων μέσα από τα οποία μετασχηματίσαμε την πόλη και τα οποία φέραμε εις πέρας παρά τις μεγάλες δυσκολίες» δήλωσε ο επικεφαλής της εκστρατείας της Ινταλγκό, Εμανουέλ Γκρεγκουάρ.

Η πόλη της Λυών πέρασε στους Πρασίνους, το ίδιο και το Μπορντό, η Τουρ, το Στρασβούργο και άλλες, ενώ το αποτέλεσμα στη Μασσαλία βρισκόταν στην κόψη του ξυραφιού. Πιθανώς και εξαιτίας του φόβου του κορωνοϊού (στη Γαλλία δεν υπάρχει επιστολική ψήφος), η συμμετοχή στις εκλογές κυμάνθηκε στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 40%.

«Το μεγαλύτερο μέρος των Γάλλων είναι σε πόλεμο με τους θεσμούς» υποστήριξε ο επικεφαλής της αριστερής παράταξης «Ανυπότακτη Γαλλία» Ζαν-Λικ Μελανσόν. Ούτε η Ακροδεξιά, που σε άλλες περιστάσεις έχει εκμεταλλευθεί πολιτικά αυτή την απόσταση της κοινωνίας από τους θεσμούς, δεν επωφελήθηκε την Κυριακή, με την παράταξη της Μαρίν Λεπέν να κατακτά μόλις έναν δήμο, της πόλης Περπινιάν.

Σε μια άλλη εξέλιξη, δικαστήριο του Παρισιού καταδίκασε χθες σε φυλάκιση πέντε ετών, εκ των οποίων τα τρία με αναστολή τον πρώην συντηρητικό πρωθυπουργό της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν. Ο Φιγιόν ήταν εκ των βασικών διεκδικητών στην κούρσα για τη γαλλική προεδρία, ώς τη στιγμή που αποκαλύφθηκε ότι επί δεκαετία απασχολούσε τη σύζυγό του ως αργόμισθη, επιβαρύνοντας το γαλλικό δημόσιο. Στην ποινή του Φιγιόν περιλαμβάνεται πρόστιμο 375.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχο πρόστιμο επεβλήθη στη σύζυγό του, Πενέλοπε.

Το τέλος της πολιτικής καριέρας του Φιγιόν είχε ανοίξει τον δρόμο για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή