ΚΟΣΜΟΣ

Βερολίνο: Αυξάνεται η βούληση να κατονομαστούν οι χώρες που παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Βερολίνο: Αυξάνεται η βούληση να κατονομαστούν οι χώρες που παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Την επιθυμία του να κατονομαστούν οι χώρες οι οποίες παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, προκειμένου να ενισχυθεί η πίεση που δέχονται, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο dpa, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «δεν μπορείς μακροπρόθεσμα να αποφύγεις να κατονομάσεις δημοσίως τις χώρες αυτές». Πρόσθεσε δε ότι «η βούληση να γίνει αυτό αυξάνεται διαρκώς στην Ε.Ε.».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε ναυτική αποστολή για να επιτηρεί το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη, το οποίο έχει τεθεί σε ισχύ εδώ και εννέα χρόνια. Η επιτήρηση μέσω δορυφόρου επιτρέπει την παρακολούθηση των παραδόσεων όπλων, αλλά μέχρι στιγμής αυτές δεν έχουν σταματήσει.

Ανταλλαγή πληροφοριών για παραβιάσεις γίνεται σήμερα μόνον με τον ΟΗΕ. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε πρόσφατα ότι η Τουρκία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ρωσία είναι μεταξύ των χωρών οι οποίες στέλνουν όπλα στη Λιβύη. Η Ε.Ε. απέχει μέχρι σήμερα από την άσκηση κριτικής ανοιχτά σε αυτές τις χώρες.

«Πιστεύω ότι αυτό θα έρθει», δήλωσε ο κ. Μάας, η χώρα του οποίου θα αναλάβει την Τετάρτη την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία της Ε.Ε.

Η Γερμανία έχει διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο στις προσπάθειες να επιλυθεί η κρίση, φιλοξενώντας διεθνή σύνοδο κορυφής για τη Λιβύη στο Βερολίνο τον Ιανουάριο.

Ηγέτες κρατών συμφώνησαν στην σύνοδο να διατηρηθεί το εμπάργκο όπλων, το οποίο παραβιάζεται εδώ και καιρό, στη Λιβύη, αλλά στην πράξη δεν έχει διαπιστωθεί μεγάλη αλλαγή.

Ο κ. Μάας σημείωσε ότι η Γερμανία δεν σχεδιάζει προς το παρόν μια δεύτερη σύνοδο κορυφής για τη Λιβύη.

Μακρόν: «Εγκληματική» η τουρκική πολιτική στη Λιβύη

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξη Τύπου με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στο Μέζεμπεργκ της Γερμανίας, χαρακτήρισε «εγκληματική», ειδικά για μέλος του ΝΑΤΟ, την πολιτική της Τουρκίας στη Λιβύη.

Ο κ. Μακρόν είπε ότι η Άγκυρα παραβιάζει κάθε πτυχή της διαδικασίας του Βερολίνου.

Μίλησε για διαρκή ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στη βορειοαφρικανική χώρα και ειδικά για τον μεγάλο αριθμό τζιχαντιστών που έχει στείλει στις περιοχή από τα πεδία μάχης της Συρίας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa