Κίνδυνο σύρραξης Αγκυρας – Καΐρου βλέπουν τα Εμιράτα

Κίνδυνο σύρραξης Αγκυρας – Καΐρου βλέπουν τα Εμιράτα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία επιδιώκει να παρασύρει την Αίγυπτο σε μια εμπλοκή στη Λιβύη και ο κίνδυνος στρατιωτικής σύρραξης μεταξύ των δύο χωρών επί λιβυκού εδάφους δεν είναι καθόλου αμελητέος. Αυτή είναι η εκτίμηση των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπως προκύπτει από ανάλυση της Χαγκίρ Ελαγουάντ, συμβούλου του πρεσβευτή της χώρας στην Ουάσιγκτον, η οποία διαβιβάστηκε στο πολιτικό προσωπικό του αμερικανικού Κογκρέσου.

Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντελφατάχ Σίσι προειδοποίησε ότι ο στρατός της χώρας του θα επέμβει στη Λιβύη αν οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης επιτεθούν εναντίον της Σύρτης, κάτι που ο ίδιος ανακήρυξε σε κόκκινη γραμμή για τη χώρα του. Η κατάληψη της ανατολικής Λιβύης από ισλαμικές πολιτοφυλακές και μισθοφόρους της Τουρκίας, μιας χώρας που υποστηρίζει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, θα συνιστούσε «υπαρξιακή απειλή» για το κοσμικό καθεστώς της Αιγύπτου, υποστηρίζει η Χαγκίρ Ελαγουάντ, προσθέτοντας ότι η αντίδραση του Σίσι θα είναι αντίστοιχη με εκείνη που θα είχαν οι ΗΠΑ αν η Κίνα προσπαθούσε να εντάξει τον Καναδά στη δική της σφαίρα επιρροής ή αν η Ρωσία επιχειρούσε να ελέγξει το Μεξικό.

Τα Εμιράτα, μαζί με την Αίγυπτο, τη Ρωσία και τη Γαλλία, υποστηρίζουν τις δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ, που ελέγχουν την ανατολική Λιβύη και μάχονται με την κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον Φαγέζ Σαράζ. Ο αναλυτής Τζέιμς Ντόρσι, από το Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών Μπεγκίν – Σαντάτ, εκτιμά ότι η αντιπαλότητα μεταξύ Εμιράτων και Τουρκίας μπορεί να δυσκολέψει τον τουρκικό στρατό τόσο στη Λιβύη όσο και στη Συρία, καθώς η αραβική χώρα του Κόλπου ενισχύει τη βοήθειά της προς τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ.

Ανησυχίες για την πιθανότητα σύγκρουσης Τουρκίας – Αιγύπτου επί λιβυκού εδάφους στο δεύτερο εξάμηνο του Ιουλίου διατυπώνει και η αραβική ιστοσελίδα Al Monitor, κάνοντας λόγο για πολιτική υψηλού ρίσκου από τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η χώρα του κινδυνεύει να υποστεί αντίποινα από τη Ρωσία στο συριακό μέτωπο, αν δώσει το πράσινο φως για επίθεση των δυνάμεων του Σαράζ εναντίον της Σύρτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή