ΗΠΑ: Στα 500.000 δολάρια η εγγύηση για τον αστυνομικό που σκότωσε Αφροαμερικανό στη Τζόρτζια

ΗΠΑ: Στα 500.000 δολάρια η εγγύηση για τον αστυνομικό που σκότωσε Αφροαμερικανό στη Τζόρτζια

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μισό εκατομμύριο δολάρια όρισε μια δικαστής της Τζόρτζια, το ποσό της εγγύησης αποφυλάκισης ενός πρώην αστυνομικού της Ατλάντα που κατηγορείται ότι πυροβόλησε και σκότωσε τον Αφροαμερικανό Ρέισαρντ Μπρουκς κατά τη διάρκεια σύλληψης.

Αυτό το ποσό «δεν είναι υπερβολικό», δεδομένου του συναισθήματος που προκαλεί το δράμα, είπε χθες Τρίτη η δικαστής Τζέιν Μπάργουικ στην ακροαματική διαδικασία που έγινε σε αυτή τη μεγάλη πόλη του αμερικανικού Νότου.

Η χήρα του θύματος, η Τόμικα Μίλερ, παρακάλεσε με δάκρυα ο 27χρονος πρώην αστυνομικός Γκάρετ Ρόλφι να παραμείνει στη φυλακή. «Έχει ήδη αποδείξει ότι αποτελεί κίνδυνο για την κοινότητα», είπε.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του λευκού πρώην αστυνομικού υποστήριξαν ότι ο Ρόλφι ήταν νομικά δικαιολογημένο να χρησιμοποιήσει θανατηφόρα βία, καθώς ενήργησε σε αυτοάμυνα. «Ήταν ένας αστυνομικός που έκανε το καθήκον του. Ένας ύποπτος είχε αυξήσει την ένταση (…) και επήλθε ένας θάνατος», δήλωσε ο Μπιλ Τόμας.

Στις 12 Ιουνίου, η αστυνομία κλήθηκε σε κατάστημα της αλυσίδας ταχυφαγείων Wendy’s διότι κάποιος οδηγός είχε αποκοιμηθεί στην ουρά όπου περίμεναν οι πελάτες μέσα στα αυτοκίνητά τους για να δώσουν και να πάρουν τις παραγγελίες τους. Κατά την άφιξή τους οι αστυνομικοί βρήκαν τον 27χρονο Μπρουκς υπό την επήρεια αλκοόλ.

Ο νεαρός άνδρας ήταν αρχικά συνεργάσιμος με τους αστυνομικούς, αλλά η κατάσταση κλιμακώθηκε όταν οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τον συλλάβουν: απέσπασε τέιζερ, συσκευή που προκαλεί ηλεκτροσόκ, που είχε πάνω του ο ένας από τους αστυνομικούς και προσπάθησε να διαφύγει.

Στη συνέχεια, ο αστυνομικός Ρόλφι άνοιξε πυρ, παρόλο που, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, «ο Μπρουκς δεν αποτελούσε άμεση απειλή». Σύμφωνα με την επίσημη νεκροψία, πέθανε αφού πυροβολήθηκε δύο φορές στην πλάτη.

Ο Γκάρετ Ρόλφι, αποπέμφθηκε από το σώμα την επομένη του περιστατικού και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία. Κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, ακόμη και σε θάνατο. Ο Ντέβιν Μπρόσναν, ο άλλος αστυνομικός που ήταν παρών στο περιστατικό κατηγορείται για πρόκληση σωματικής βλάβης και παραβίαση του όρκου του ως αστυνομικός. Αποφυλακίστηκε με εγγύηση.

Ο θάνατος του Μπρουκς, συνέβη λίγες ημέρες μετά τον φόνο από λευκό αστυνομικό του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες στις ΗΠΑ για τον συστημικό ρατσισμό και για την αστυνομική βαρβαρότητα στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή