ΗΠΑ: Γνώριζαν από το 2019 τις πληροφορίες για επικήρυξη στρατιωτών

ΗΠΑ: Γνώριζαν από το 2019 τις πληροφορίες για επικήρυξη στρατιωτών

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσμενέστερη τροπή λαμβάνει για τον Αμερικανό πρόεδρο η υπόθεση της επικήρυξης με χρήματα Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και η υποψία ότι ο Τραμπ είτε αγνόησε είτε δεν γνώριζε την απειλή για τα αμερικανικά στρατεύματα, την ίδια ώρα που προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, θα μπορούσε να πλήξει την προσπάθεια επανεκλογής του.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Associated Press (Α.Ρ.), ανώτατοι αξιωματούχοι στον Λευκό Οίκο είχαν υπόψη τους από τις αρχές του 2019 πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες πρόσφεραν χρήματα στους Ταλιμπάν για να πραγματοποιούν επιθέσεις κατά Αμερικανών στρατιωτών. Οι New York Times είχαν γράψει ότι ο Λευκός Οίκος γνώριζε τις μυστικές αυτές πληροφορίες από τον Μάρτιο του 2020.

Η εκτίμηση περί επικήρυξης περιλαμβανόταν σε τουλάχιστον μία από τις γραπτές ενημερώσεις που έλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ στις αρχές του 2019, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το A.P. Ο τότε σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον είχε πει σε συναδέλφους του ότι είχε ενημερώσει τον Τραμπ για τις σχετικές πληροφορίες τον Μάρτιο του 2019, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι δεν είχε ενημερωθεί προσωπικά για αυτές τις πληροφορίες.

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε χθες στο ερώτημα κατά πόσον γνώριζε ο Αμερικανός πρόεδρος ή άλλοι αξιωματούχοι τις καταγγελλόμενες ρωσικές ενέργειες ήδη από το 2019. Επίσης, ο Λευκός Οίκος δεν έχει αναφέρει αν είχε λάβει ο Τραμπ γραπτή σχετική ενημέρωση, αν την είχε διαβάσει και για ποιο λόγο δεν είχε αντιδράσει δυναμικότερα. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιδράσει αν κριθεί απαραίτητο, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής Βουλής, βουλευτής των Δημοκρατικών Ανταμ Σιφ, κάλεσε τον Τραμπ να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία.Ο Ανταμ Σμιθ, πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής εκτίμησε ότι ο Τραμπ γνώριζε την υπόθεση. Πρόσθεσε πως το Πεντάγωνο ενημέρωσε τους βουλευτές εγγράφως πως δεν θεωρεί αξιόπιστες τις πληροφορίες περί επικήρυξης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή