Κίνα: Πρώτες συλλήψεις στο Χονγκ Κονγκ με τον νέο νόμο περί εθνικής ασφάλειας

Κίνα: Πρώτες συλλήψεις στο Χονγκ Κονγκ με τον νέο νόμο περί εθνικής ασφάλειας

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών ξεκίνησαν οι πρώτες κινητοποιήσεις στο Χονγκ Κονγκ κατά του νέου νόμου για την εθνική ασφάλεια που έθεσε σε ισχύ το Πεκίνο, ο οποίος μπορεί να επιβάλλει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε πολίτες της πρώην βρετανικής αποικίας, για «ανατρεπτική, αποσχιστική και τρομοκρατική δράση», καθώς και για «συνωμοσία με ξένες δυνάμεις».

Η 1η Ιουλίου σηματοδοτεί την 23η επέτειο της παράδοσης της πρώην βρετανικής αποικίας στην Κίνα και την έναρξη της κινέζικης κυριαρχίας στην παραθαλάσσια περιοχή, με την επέτειο να μνημονεύεται κάθε χρόνο με μία μεγάλη πορεία στους δρόμους της πόλης. Εντούτοις, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έδωσαν επιπλέον νόημα στη φετινή επέτειο, ενισχύοντας τα συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας μεταξύ των πολιτών.

Μία μόλις ημέρα μετά τη θέσπιση του, η αστυνομία επικαλέστηκε για πρώτη φορά τον αμφιλεγόμενο νόμο του Πεκίνου, για να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές. Οι αστυνομικές αρχές είχαν προειδοποιήσει ότι θα τιμωρείται η χρήση και η κυκλοφορία υλικού υπέρ της ανεξαρτησίας, και δεν έχασαν χρόνο να προχωρήσουν σε συλλήψεις διαδηλωτών και να κάνουν χρήση σπρέι πιπεριού και αντλίων νερού σε ορισμένα σημεία της πορείας, που βρίσκονταν σε εξέλιξη ταραχές. Μάλιστα, μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας διαδηλωτής που έφερε μία σημαία υπερ της ανεξαρτησίας της πρώην βρετανικής αποικίας.

Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν από την αστυνομία στο Twitter δείχνουν τη σημαία να είναι πεσμένη στο πεζοδρόμιο μπροστά από έναν άνδρα που φοράει μαύρο μπλουζάκι στο οποίο αναγράφεται το σύνθημα «Ελευθερία στο Χονγκ Κονγκ». «Επιδεικνύετε σημαίες ή πανό / φωνάζετε συνθήματα / ή συμπεριφέρεστε με τρόπο που δείχνει πρόθεση απόσχισης ή ανατροπής, πράγμα που μπορεί να αποτελέσει αδίκημα βάσει του (…) νόμου περί εθνικής ασφάλειας», έγραφε ένα μοβ πανό που είχε αναπτύξει η αστυνομία.

Το κοινοβούλιο της Κίνας υιοθέτησε τον νόμο αυτόν μετά τις φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις που έκαναν για μήνες πέρυσι πολίτες του Χονγκ Κονγκ, φοβούμενοι ότι το Πεκίνο θα καταπνίξει τις ελευθερίες της πόλης, τις οποίες εγγυάται το μοντέλο «μία χώρα, δύο συστήματα» που είχε συμφωνηθεί όταν το Χονγκ Κονγκ επέστρεψε στην κυριαρχία της Κίνας το 1997.

Οι αρχές στην ηπειρωτική Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι ο νόμος αυτός έχει στόχο λίγους «ταραχοποιούς» και δεν θα επηρεάσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολλών, ούτε τα συμφέροντα των επενδυτών. Ωστόσο, οι επικριτές του φοβούνται ότι θα συντρίψει τις ελευθερίες, οι οποίες θεωρούνται το κλειδί της επιτυχίας του Χονγκ Κονγκ ως χρηματοπιστωτικού κέντρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή