Εξαπλώνονται οι ταραχές στην Αιθιοπία, τουλάχιστον 50 νεκροί

Εξαπλώνονται οι ταραχές στην Αιθιοπία, τουλάχιστον 50 νεκροί

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους 50 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τις ταραχές στην Αιθιοπία λόγω της δολοφονίας ενός δημοφιλούς τραγουδιστή, με την κυβέρνηση στην Αντίς Αμπέμπα να κάνει λόγο για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας από εγχώριες και ξένες δυνάμεις.

Ο θάνατος από πυροβολισμό τού γνωστού για τα πολιτικά του τραγούδια Χακαλού Χουντέσα ήταν σύμφωνα με την αιθιοπική αστυνομία δολοφονία εκ προμελέτης, και προκάλεσε κύμα βίαιων διαδηλώσεων στην Ορόμιγια, περιοχή όπου κατοικεί κατά κύριο λόγο η φυλή του τραγουδιστή, οι Ορόμο.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των τοπικών αρχών της περιφέρειας της Ορόμιγια το πρωί της Τετάρτης, έχουν χάσει ήδη τη ζωή τους 50 άνθρωποι από τις συγκρούσεις, περιλμβανομένων και μελών των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ ορισμένα καταστήματα και επιχειρήσεις παραδόθηκαν στις φλόγες.

Ταραχές ξέσπασαν και στην πρωτεύουσα της χώρας, με έναν αστυνομικό νεκρό και τρεις εκρήξεις να σκοτώνουν και να τραυματίζουν άγνωστο ακόμη αριθμό ατόμων στην Αντίς Αμπέμπα την Τρίτη.

Τα τραγούδια πολιτικού και φυλετικού περιεχομένου του δημοφιλούς τραγουδιστή ήταν για χρόνια στο στόμα νεαρών, οι διαδηλώσεις των οποίων οδήγησαν στην παραίτηση του προηγούμενου πρωθυπουργού της Αιθιοπίας και στην έναρξη μιας εποχής με περισσότερες πολιτικές ελευθερίες. Οι Ορόμο, η μεγαλύτερη φυλή της χώρας, θεωρείτο από χρόνια καταπιεσμένη από το κατεστημένο στη χώρα.

Ο από το 2018 πρωθυπουργός της χώρας, Αμπίι Αχμέντ, που ανήκει και αυτός στη φυλή Ορόμο, δήλωσε ότι η δολοφονία του Χουντέσα αποτελεί πράξη αίσχους που «διενεργήθηκε από εγχώριους και ξένους εχθρούς με στόχο την αποσταθεροποίηση της ειρήνης».

Η κηδεία του Αιθίοπα τραγουδιστή πρόκειται να τελεστεί την Πέμπτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή