«Μπλόκο» στο βίαιο ακροδεξιό κίνημα Boogaloo από το Facebook

«Μπλόκο» στο βίαιο ακροδεξιό κίνημα Boogaloo από το Facebook

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πόρτα της εξόδου σε εκατοντάδες λογαριασμούς που συνδέονται με το «βίαιο και αντικυβερνητικό» δίκτυο Boogaloo, έδειξε το Facebook, στο πλαίσιο των πιέσεων που δέχεται να «καθαρίσει» την πλατφόρμα του από τη ρητορική μίσους και τον ρατσιστικό λόγο.

Οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί, οι οποίοι δραστηριοποιούνταν στο Facebook, σχημάτιζαν ένα δίκτυο που είχε άμεση σχέση με το ακροδεξιό κίνημα Boogaloo Bois, και διακήρυτταν ανοιχτά τις προθέσεις τους να προβούν σε πράξεις βίας. Ενδεικτικά, βαριά οπλισμένοι υποστηρικτές του κινήματος διείσδυσαν στις πρόσφατες διαδηλώσεις που ξέσπασαν στις ΗΠΑ κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού, ενώ ένας εξ αυτών σκότωσε δύο αστυνομικούς στην Καλιφόρνια στις αρχές Ιουνίου. Παρότι δηλώνουν ότι σκοπός τους είναι «η προστασία των διαδηλωτών από την αστυνομία», ορισμένοι αναλυτές τονίζουν ότι χρησιμοποιούν τις διαδηλώσεις για έρθουν πιο κοντά στην επίτευξη των δικών τους στόχων, δηλαδή τις ένοπλες επιθέσεις εναντίον των Αρχών.

Συγκεκριμένα, το Facebook ανακοίνωσε χθες ότι «απαγορεύει οποιαδήποτε παρουσία του βίαιου αυτού κινήματος στην πλατφόρμα μας και αποσύρουμε κάθε περιεχόμενο που το στηρίζει, το εκπροσωπεί ή το προάγει». Το Facebook απέσυρε 220 λογαριασμούς από την πλατφόρμα του και άλλους 95 από το Instagram, καθώς και περισσότερες από 100 σελίδες και 400 άλλες ομάδες που προωθούν παρόμοιο περιεχόμενο στους διαδικτυακούς χώρους του. Σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο, το Tech Transparency Project, ανέφερε ότι καταγράφηκαν 125 ομάδες στο Facebook που είναι αφιερωμένες στην ιδεολογία Boogalοο, με δεκάδες χιλιάδες ακόλουθους που συζητούν για όπλα, εκρηκτικά και τακτικές επίθεσης εναντίον των αρχών.

Το κίνημα Boogaloo Bois αποτελεί έναν «χαλαρό» σύνδεσμο φανατικών υποστηρικτών της οπλοκατοχής, οπαδών της «λευκής υπεροχής» και προπαγανδιστών της ανατροπής της αμερικανικής κυβέρνησης, χωρίς ξεκάθαρη οργανωτική δομή και ιεραρχία και χωρίς κάποια κεντρική ηγετική φιγούρα. «(Το κίνημα) προωθεί ενεργά τη βία εναντίον πολιτών, αστυνομικών και κυβερνητικών αξιωματούχων και εναντίον των θεσμών», προσθέτει η ανακοίνωση του αμερικανικού κολοσσού.

Η κίνηση έρχεται σε μία χρονική στιγμή που μεγάλες εταιρείες, όπως η Adidas και η Coca-Cola, απέσυραν το διαφημιστικό υλικό τους από το Facebook, μετά από μεγάλες κοινωνικές πιέσεις αναφορικά με την απουσία πρωτοβουλιών από πλευράς της πλατφόρμας, να αποσύρει το ρατσιστικό και μισαλλόδοξο περιεχόμενο από το εσωτερικό της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή