ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Εκκενώθηκε η «Αυτόνομη Ζώνη» του Σιάτλ

siatl-reuters

Στη συνοικία του Σιάτλ η οποία είχε μετατραπεί σε «αυτόνομη ζώνη» από τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους των δυνάμεων ασφαλείας, ξεκίνησε να αναπτύσσεται η τοπική αστυνομία την Τετάρτη.

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι συνελήφθησαν, ωστόσο δεν έχουν αναφερθεί ταραχές, σύμφωνα με την επικεφαλής της αστυνομίας Κάρμεν Μπεστ.

Η κατάληψη της συνοικίας εδώ και τρεις εβδομάδες, από ειρηνικούς σε γενικές γραμμές διαδηλωτές, είχε εξοργίσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος απείλησε με προσφυγή στη βία χαρακτηρίζοντάς τους «απεχθείς αναρχικούς» και «εσωτερικούς τρομοκράτες».

Τελικά, η δήμαρχος του Σιάτλ Τζένι Ντέρκαν –στέλεχος των Δημοκρατικών- ήταν εκείνη που πήρε την πρωτοβουλία για την εκκένωση της συνοικίας από τους διαδηλωτές, υποστηρίζοντας ότι η πόλη έδωσε ήδη αρκετές ευκαιρίες στους διαμαρτυρόμενους να εκφράσουν την άποψή τους.

Η ελευθερία της έκφρασης «δεν επιβάλλει στην πόλη να παράσχει απεριόριστο άσυλο που μεταφράζεται σε κατάληψη δημόσιων χώρων, ζημιές στην πόλη και σε ιδιωτικές περιουσίες (…) και τη δημιουργία επικίνδυνων συνθηκών», εξήγησε.

Η επικεφαλής της αστυνομίας, από την πλευρά της, υπενθύμισε ότι στην περιοχή σημειώθηκαν περιστατικά με πυροβολισμούς.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP