Κατασχέθηκαν 14 τόνοι χαπιών «Captagon»

Κατασχέθηκαν 14 τόνοι χαπιών «Captagon»

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποσότητα – μαμούθ αμφεταμινών, που παρήχθησαν από το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, κατέσχεσε η ιταλική αστυνομία στο λιμάνι του Σαλέρνο στην επαρχία της Καμπανίας. Το φορτίο που κατασχέθηκε υπερέβαινε τους 14 τόνους και, όπως επισημαίνουν αξιωματικοί της ιταλικής αστυνομίας, περιελάμβανε 84 εκατομμύρια χάπια. Η εμπορική αξία του ξεπερνούσε το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Η σχετική ανακοίνωση της οικονομικής αστυνομίας (Guardia di Finanza) αναφέρει ότι τα διεγερτικά χάπια ήταν συσκευασμένα σε χάρτινους κυλίνδρους που προορίζονταν για βιομηχανική χρήση, ενώ όπως αναφέρουν Ιταλοί αστυνομικοί πρόκειται για τη μεγαλύτερη κατάσχεση ναρκωτικών, όσον αφορά την ποσότητα και την εμπορική αξία.

Ο επικεφαλής της Οικονομικής Αστυνομίας για τη Νάπολη, Ντομένικο Ναπολιτάνο, δήλωσε στο CNN ότι το πολύτιμο φορτίο ήταν κρυμμένο και συσκευασμένο με τέτοια προσοχή και επιδεξιότητα ώστε οι συσκευές σάρωσης της αστυνομίας, στο Σαλέρνο, δεν κατάφεραν να το εντοπίσουν. «Δεν καταφέραμε να δούμε το φορτίο, αλλά γνωρίζαμε ότι επρόκειτο να έρθουν χάρη στις διαρκείς έρευνες που πραγματοποιούμε στην Καμόρα, το τοπικό εγκληματικό συνδικάτο». «Διαθέταμε στα χέρια μας τηλεφωνικές συνομιλίες, οπότε γνωρίζαμε πολύ καλά τι επρόκειτο να συμβεί», καταλήγει ο Ναπολιτάνο. Η Καμόρα αναλαμβάνει τη μεταφορά των ναρκωτικών στην Ιταλία και εισπράττει κάποιο ποσοστό για τη συμβολή στη διανομή τους, τονίζει ο Ναπολιτάνο. Πάνω στα χάπια που κατασχέθηκαν υπήρχε χαραγμένος ο λογότυπος «Captagon», που είναι και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του «φαρμάκου της Τζιχάντ».

Οπως εξηγεί η ανακοίνωση της ιταλικής αστυνομίας, «το Ισλαμικό Κράτος χρηματοδοτεί τις τρομοκρατικές δραστηριότητές του κυρίως από την παρασκευή και διακίνηση συνθετικών ναρκωτικών που παράγει στη Συρία, η οποία, τα τελευταία χρόνια, έχει μεταβληθεί σε ηγέτιδα δύναμη της παγκόσμιας παραγωγής αμφεταμινών. Η αμερικανική υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών (DEA) τονίζει ότι τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους χρησιμοποιούν ευρέως αυτά τα σκευάσματα σε όλες τις περιοχές επιρροής τους και ελέγχουν τις πωλήσεις τους. Επίσης, η ιταλική αστυνομία προσθέτει, ότι το Ισλαμικό Κράτος διαθέτει την τεχνογνωσία για τη μαζική παραγωγή αμφεταμινών και τις εμπορεύεται στις διεθνείς αγορές με αξιοσημείωτα κέρδη. Οι ιταλικές διωκτικές αρχές πιστεύουν ότι τα χάπια που κατασχέθηκαν θα κατέληγαν στην ευρωπαϊκή αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή