Προτεραιότητα το Ταμείο Ανάκαμψης για τη γερμανική προεδρία

Προτεραιότητα το Ταμείο Ανάκαμψης για τη γερμανική προεδρία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την ολοκλήρωση μέσα στον Ιούλιο της διαπραγμάτευσης για το πακέτο ανάκαμψης και την αποτροπή σημαντικών εκπτώσεων στο ύψος των επιχορηγήσεων (500 δισ. ευρώ), που περιλαμβάνονται τόσο στη γαλλογερμανική πρόταση όσο και σε αυτήν της Κομισιόν, θέτει ως προτεραιότητες η Γερμανία, καθώς αναλαμβάνει τα ηνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η γερμανική προεδρία, υπό την ηγεσία μιας πολιτικά αναζωογονημένης καγκελαρίου σε μια κρίσιμη συγκυρία στην ιστορία της Ε.Ε., έχει αίσθηση των υψηλών προσδοκιών που έχουν εναποτεθεί σε αυτήν, για την ενίσχυση της θέσης της Ευρώπης στον κόσμο, αλλά και την επίτευξη προόδου σε πολλά άλλα σημαντικά μέτωπα (ψηφιακή μετάβαση, Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, νέα εμπορική σχέση με το Ην. Βασίλειο).

Ωστόσο, πριν από όλα αυτά, η κ. Μέρκελ γνωρίζει ότι θα πρέπει να λύσει τον γόρδιο δεσμό του νέου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ε.Ε. και του Next Generation EU (του «εργαλείου ανάκαμψης» των 750 δισ. ευρώ). Στην αναζήτηση του πολυπόθητου μεγάλου συμβιβασμού, θα ταχθεί κατά οποιασδήποτε πρόβλεψης για κατάργηση των διορθωτικών μηχανισμών (rebates) του επταετούς προϋπολογισμού (του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου).

Η καγκελάριος κατανοεί ότι η διατήρησή τους αποτελεί κόκκινη γραμμή για τη συμμαχία των «φειδωλών» (Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία) και ότι το ζήτημα υπήρξε ένα από τα βασικά που οδήγησαν σε ναυάγιο τη σύνοδο του Φεβρουαρίου για το ΠΔΠ.

Στο σκεπτικό της κ. Μέρκελ παίζει καθοριστικό ρόλο το μέγεθος της τρέχουσας κρίσης, την οποία θεωρεί υπαρξιακή απειλή για την Ε.Ε. Η ταχεία επίτευξη συμφωνίας για το πακέτο ανάκαμψης σε επίπεδο Συμβουλίου θεωρείται ζωτικής σημασίας στο Βερολίνο, γιατί είναι μόνο το πρώτο (αν και το πιο σημαντικό) βήμα. Στη συνέχεια απαιτείται η συναίνεση του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και η κοινοβουλευτική κύρωση της αύξησης της οροφής των ιδίων πόρων του ΠΔΠ σε 15 κράτη-μέλη. Επιπλέον, η ατζέντα της γερμανικής προεδρίας είναι γεμάτη από τον Σεπτέμβριο και μετά, σε μια περίοδο όπου τα ταμεία των κρατών-μελών θα έχουν επιβαρυνθεί με νέα χρέη και οι ευρωπαϊκές κοινωνίες θα ζουν με την πραγματικότητα της υψηλής ανεργίας και τον φόβο ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Μιλώντας στην Bundestag στις 18/6 για τα σχέδια της γερμανικής προεδρίας, η κ. Μέρκελ είχε τονίσει ότι ο ρόλος της χώρας της είναι να αποτρέψει την πανδημία από το να απειλήσει την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς και τη συνοχή της Ε.Ε. Διστακτική μέχρι πρότινος στον φιλοευρωπαϊσμό της, απέναντι στην πρωτοφανή νέα κρίση έκανε την υπέρβασή της. Μένει τώρα να φανεί αν θα μπορέσει να συμπαρασύρει τους ακόμα απρόθυμους πρώην συνοδοιπόρους της στον ευρωπαϊκό Βορρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή