Αποζημίωση 17 εκατ. στα θύματα του Χάρβεϊ Ουάινσταϊν

Αποζημίωση 17 εκατ. στα θύματα του Χάρβεϊ Ουάινσταϊν

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τον καταδικασθέντα για βιασμό και σεξουαλικές επιθέσεις Χάρβεϊ Ουάινσταϊν, έναντι 16,864 εκατομμυρίων ευρώ, θα καταλήξουν δύο αγωγές εναντίον του κινηματογραφικού παραγωγού. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε χθες η γενική εισαγγελία της Νέας Υόρκης. Το χρηματικό ποσό του διακανονισμού θα διαμοιραστεί μεταξύ δεκάδων γυναικών που κατήγγειλαν τον πάλαι ποτέ ισχυρό άνδρα του Χόλιγουντ για σεξουαλική κακοποίηση. Ωστόσο, οι δικηγόροι έξι γυναικών που έχουν καταγγείλει τον παραγωγό, κατήγγειλαν τον οικονομικό συμβιβασμό ως «ξεπούλημα».

Ειδικότερα, ο συμβιβασμός πρόκειται να επιλύσει μία αγωγή που κατατέθηκε το 2018 και στρέφεται εναντίον του ατιμασμένου κινηματογραφικού μεγιστάνα, της κινηματογραφικής εταιρείας του και του αδελφού του. Επίσης θα επιλύσει μία ομαδική αγωγή γυναικών που κατήγγειλαν τον Ουάινσταϊν είτε για σεξουαλική παρενόχληση είτε για επίθεση.

«Μετά τις παρενοχλήσεις, απειλές και διακρίσεις εναντίον τους, οι γυναίκες που επιβίωσαν μπορούν να νιώσουν κάποια έννοια δικαίωσης» δήλωσε χαρακτηριστικά η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς. «Επίσης, όσες εξαναγκάστηκαν να υπογράψουν συμφωνίες “εμπιστευτικότητας” θα απελευθερωθούν από τους όρους τους και θα μπορέσουν επιτέλους να μιλήσουν», κατέληξε.

Ωστόσο, οι νομικοί εκπρόσωποι έξι γυναικών που κατηγορούν τον Ουάινσταϊν, κατέκριναν την πρόταση συμβιβασμού επειδή αφενός δεν επιβάλλει στον καταδικασθέντα παραγωγό να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του και αφετέρου δεν του επιβάλλει να καταβάλει προσωπικά το ποσό που συμφωνήθηκε. «Στην πραγματικότητα, η συμφωνία είναι το απόλυτο ξεπούλημα όσων επιβίωσαν της δράσης του Ουάινσταϊν. Εκφράζουμε μεγάλη έκπληξη που η γενική εισαγγελέας καυχιέται για μία συμφωνία που απογοητεύει σε τόσο πολλά επίπεδα», τόνισαν οι δικηγόροι Ντάγκλας Ουίκντορ και Κέβιν Μίντζερ. «Αν και δεν κρίνουμε όποια επιζήσασα επιθυμεί να συμμετάσχει στη συμφωνία, καθώς την κατανοούμε, παραμένει άδικη για πολλούς λόγους». 

Η Λουίζετ Γκέις, που επίσης κατήγγειλε την ειδεχθή δραστηριότητα του Ουάινσταϊν, τόνισε: «H αλληλεγγύη μάς επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε τη συλλογική φωνή μας για να βοηθήσουμε όσες αναγκάστηκαν να σιωπήσουν και να δώσουμε στις γυναίκες που έχασαν τη σταδιοδρομία τους και τόσο άλλα. Δεν υπάρχει, ωστόσο, χρηματικό ποσό ικανό να αποκαταστήσει αυτή την αδικία. Είναι, όμως, περήφανη για ό,τι καταφέραμε μέχρι σήμερα».

Τα πρώτα σύννεφα πάνω από τον Χάρβεϊ Ουάινσταϊν άρχισαν να μαζεύονται τον Οκτώβριο του 2017, όταν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» δημοσίευσαν παλιά περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης που είχε διαπράξει. Τον Φεβρουάριο ο Χάρβεϊ Ουάινσταϊν καταδικάστηκε από δικαστήριο της Νέας Υόρκης σε 25ετή κάθειρξη για βιασμό και σεξουαλική επίθεση.

Οι εισαγγελείς απέκρουσαν το αίτημα των συνηγόρων του για επιείκεια, επισημαίνοντας ότι η κακουργηματική του δράση και η κακοποίηση των γυναικών εκτείνεται σε όλη του τη ζωή και ότι ουδέποτε έδειξε μεταμέλεια για τις πράξεις του. Η δικαστική απόφαση, επίσης, επιβάλλει να συμπεριληφθεί ο Ουάινσταϊν και στο ειδικό αρχείο των σεξουαλικών εγκληματιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή