«Παρενέργειες» προκαλούν οι ΗΠΑ με το Remdesivir

«Παρενέργειες» προκαλούν οι ΗΠΑ με το Remdesivir

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη ένα ημερήσιο ρεκόρ νέων λοιμώξεων κατέρριψαν την Τρίτη οι ΗΠΑ, μετά την επιβεβαίωση 48.000 νέων κρουσμάτων εντός 24 ωρών. Οκτώ πολιτείες κατέγραψαν ρεκόρ νέων λοιμώξεων και τίποτα δεν προμηνύει ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί στο προσεχές μέλλον. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, με τα κρούσματα να αυξάνονται σε τουλάχιστον 30 πολιτείες, ανακοίνωσε την αναβολή μέτρων χαλάρωσης, όπως η επανεκκίνηση της εστίασης σε εσωτερικούς χώρους, για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Ανησυχία προκαλούν στους αμερικανικούς υγειονομικούς φορείς και οι εορτασμοί της Ημέρας της Ανεξαρτησίας, το Σάββατο, με πολλούς να καλούν τους Αμερικανούς να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ σε κάποιες πολιτείες ματαιώθηκαν ακόμα και οι παραδοσιακές νυχτερινές ρίψεις πυροτεχνημάτων.

Η παγκόσμια κοινότητα κινδυνεύει από τη νέα έξαρση της πανδημίας. Ομως οι ΗΠΑ εξασφάλισαν για τον εαυτό τους σχεδόν ολόκληρη την παγκόσμια παραγωγή του σκευάσματος Remdesivir, του μοναδικού που έχει λάβει έγκριση σε ΗΠΑ και Ε.Ε. ως θεραπεία κατά της COVID-19, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση υγειονομικών φορέων από όλο τον κόσμο. Oι ειδικοί κρούουν το κώδωνα του κινδύνου ότι αυτή η εγωιστική συμπεριφορά δημιουργεί ένα εξαιρετικό επικίνδυνο προηγούμενο, σε μια στιγμή που ο κόσμος έχει ανάγκη να μοιραστεί τις λιγοστές ελπιδοφόρες θεραπείες.

Ενδεικτικά, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Φαρμάκων της Δανίας Τόμας Σεντέροβιτς δήλωσε ότι η κίνηση των ΗΠΑ θέτει σε κίνδυνο τους Ευρωπαίους και όχι μόνο, χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά της παρασκευάστριας εταιρείας Gilead Sciences «ανάρμοστη και παράξενη». Η Γερμανία με τη σειρά της ανακοίνωσε ότι έχει εξασφαλίσει επάρκεια του σκευάσματος.

Ενθαρρυντικά είναι τα νέα από το μέτωπο του εμβολίου της COVID-19, καθώς η καθηγήτρια Σαρά Γκίλμπερτ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όπου αναπτύσσεται το επίδοξο εμβόλιο AZD1222, καταθέτοντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή, δήλωσε ότι προκαλεί την ορθή ανοσοποιητική αντίδραση, κάτι εξαιρετικά ενθαρρυντικό. Ωστόσο, αρνήθηκε πεισματικά να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα για την κυκλοφορία του, τονίζοντας ότι τα πάντα εξαρτώνται από τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης της κλινικής μελέτης, όπου βρίσκεται σήμερα. Επίσης, τόνισε ότι η Βρετανία δεν πρέπει να βασίζεται στην εισαγωγή εμβολίων από τις ΗΠΑ, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να καθυστερήσει υπέρμετρα. Τέλος, αισιοδοξία γεννούν τα συμπεράσματα μελέτης που εκπονήθηκε στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας, που έδειξε ότι ακόμα και άτομα που βρίσκονται αρνητικά στις εξετάσεις αντισωμάτων μπορεί να έχουν κάποια ανοσία έναντι της COVID-19, καθώς διαθέτουν ειδικά λεμφοκύτταρα Τ, τα οποία αναγνωρίζουν και καταστρέφουν τα μολυσμένα κύτταρα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή