Στα μαζικά τεστ «ποντάρει» η Βαυαρία

Στα μαζικά τεστ «ποντάρει» η Βαυαρία

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

MONAXO. Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ ότι το κρατίδιο θα προσφέρει μαζικά δωρεάν τεστ κατά του κορωνοϊού έχει πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις στη Γερμανία. Ο Σέντερ υποστηρίζει ότι οι αντιρρήσεις που εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν έχουν οικονομικά κίνητρα και εκτίμησε ότι σύντομα όλη η χώρα θα ακολουθήσει το βαυαρικό παράδειγμα, όπως έγινε και στις προηγούμενες φάσεις της πανδημίας.

«Μαζί με την τήρηση των αποστάσεων, τα μαζικά τεστ είναι το μόνο εργαλείο που έχουμε», είπε ο Σέντερ, ανακοινώνοντας ότι αντί να περιμένει τα αποτελέσματα ατελείωτων διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε παρόχους υπηρεσιών υγείας, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ., το κρατίδιο δεσμεύει τριψήφιο αριθμό εκατομμυρίων για την προσφορά μαζικών τεστ.

«Να κάνουμε τεστ, τεστ, τεστ, αλλά στοχευμένα. Η στρατηγική μας είναι να κάνουμε μαζικούς προληπτικούς ελέγχους στους εργαζομένους στον τομέα της υγείας και στις περιπτώσεις τοπικών εστιών, όπως έγινε στο Γκίτερσλοχ», απάντησε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. Στο ίδιο πνεύμα, ο επικεφαλής του γερμανικού ιατρικού συλλόγου Κλάους Ράινχαρτ δήλωσε ότι χρειάζεται σύστημα ώστε να μην εξαντληθούν οι δυνατότητες διαγνωστικών ελέγχων, αλλά να υπάρχουν αρκετά τεστ για ύποπτα κρούσματα, για ομάδες υψηλού κινδύνου και νοσηλευομένους – και κυρίως τα αποτελέσματα των ομάδων αυτών να φθάνουν το ταχύτερο δυνατόν και να μην μπαίνουν «στην ουρά» πίσω από τα τεστ του γενικού πληθυσμού.

Απαντώντας, η υπουργός Υγείας της Βαυαρίας Μέλανι Χουμλ είπε ότι «τα τεστ θα συνεχίσουν να γίνονται κατά προτεραιότητα εκεί όπου υπάρχουν ύποπτα κρούσματα και πιθανές εστίες μετάδοσης» και επεσήμανε ότι η τήρηση των αποστάσεων και η χρήση μάσκας παραμένουν πολύ σημαντικά εργαλεία. «Αυτό που κάνουμε είναι μια προσφορά προς τον πληθυσμό», είπε. «Οταν κάποιος είναι ασυμπτωματικός, δεν σημαίνει ότι δεν είναι φορέας. Τώρα όσοι έχουν αμφιβολίες μπορούν να εξετάζονται».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή