ΚΟΣΜΟΣ

Δικαιώματα επιβατών: Διαδικασία επί παραβάσει κατά Ελλάδας, Ιταλίας

dikaiomata-epivaton-diadikasia-epi-paravasei-kata-elladas-italias-2386079

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας και της Ιταλίας για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί δικαιωμάτων των επιβατών.

Όπως εξήγησε προ ολίγου εκπρόσωπος της Επιτροπής, οι νομικές διαδικασίες αφορούν μόνο τις δύο αυτές χώρες γιατί μόνο αυτές έλαβαν νομοθετικά μέτρα που δίνουν ευθέως τη δυνατότητα σε αεροπορικές εταιρείες να αποζημιώνουν τους καταναλωτές για ακυρωμένες πτήσεις με κουπόνια (vouchers).

Η Ιταλία έλαβε αντίστοιχες νομοθετικές πρωτοβουλίες και για τις μεταφορές με λεωφορείο, συνεπώς η διαδικασία επί παραβάσει επεκτείνεται και σε αυτόν τον τομέα.

Η κοινοτική νομοθεσία ορίζει ότι πρέπει οι καταναλωτές να έχουν επιλογή μεταξύ vouchers και επιστροφής των χρημάτων τους.

Η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν δύο μήνες να απαντήσουν στις αιτιάσεις της Κομισιόν. Αν η απάντησή τους δεν κριθεί επαρκής, η διαδικασία περνάει στο επόμενο στάδιο (αιτιολογημένη γνώμη) και στη συνέχεια, αν τα δύο κράτη-μέλη επιμένουν στη μη συμμόρφωση, η Κομισιόν θα παραπέμψει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.