Τα ονόματα Αφρικανών ηρώων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου θα λάβουν δρόμοι στη Γαλλία

Τα ονόματα Αφρικανών ηρώων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου θα λάβουν δρόμοι στη Γαλλία

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία λίστα ονομάτων εκατό Αφρικανών που πολέμησαν στις τάξεις της Ελεύθερης Γαλλίας κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο τροφοδότησε τις τοπικές Αρχές της Γαλλίας ανά τη χώρα το γαλλικό υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων, με σκοπό να τιμηθεί η προσφορά τους μέσω της «βάφτισης» δρόμων και τοποθεσιών με τα ονόματα τους. Στη λίστα εμφανίζονται πολλοί στρατιώτες από τη Σενεγάλη και από διάφορες χώρες της βόρειας Αφρικής (Αλγερία, Μαρόκο, Τυνησία), όμως κανένας από τις χώρες που στο παρελθόν συνέθεταν τη Γαλλική Ινδοκίνα (Βιετνάμ, Καμπότζη, Μιανμάρ, Ταϊλάνδη, Μαλαισία και Λάος). Οι στρατιώτες αυτοί έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην απελευθέρωση της Γαλλίας από τις δυνάμεις του Άξονα το 1944.

Η κυβερνητική αυτή πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της επανεκτίμησης του ευρωπαϊκού αποικιοκρατικού και δουλοκτητικού παρελθόντος πολλών χωρών, προβληματισμό που πυροδότησε η δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ και το κίνημα διαμαρτυρίας που προκάλεσε ο τραγικός θάνατος του 46χρονου στα χέρια της αστυνομίας.

Παρουσιάζοντας τη λίστα, την οποία συνοδεύει ένα βιβλίο 210 σελίδων, η υφυπουργός Άμυνας Ζενεβιέβ Νταριεσέκ τόνισε, ότι «τα ονόματα, τα πρόσωπα και οι ζωές αυτών των Αφρικανών ηρώων πρέπει να γίνουν μέρος της ζωής μας ως ελεύθεροι πολίτες, γιατί χωρίς αυτούς δεν θα ήμασταν τώρα ελεύθεροι». Αναφερόμενη στους βανδαλισμούς αγαλμάτων και μνημείων που συνδέονται με αυτό το ιστορικό παρελθόν, η υφυπουργός τόνισε ότι αντί να γκρεμίζουμε και να σβήνουμε, «θα μπορούσαμε να σκεφτούμε να μετατρέψουμε τους δημόσιους χώρους σε μέρη που θας μας διδάσκουν». Τονίζοντας το γεγονός ότι ελάχιστοι δρόμοι σήμερα φέρουν τα ονόματα αυτών των ηρώων, η Νταριεσέκ προέταξε τον στόχο του «χτισίματος». 

'Ενα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είχε γίνει τον Ιανουάριο, με τη μετονομασία της κεντρικής πλατείας της νότιας πόλης της Μπαντόλ, η οποία από «Πλατεία Ελευθερίας» μετονομάστηκε σε «Πλατεία Αφρικανών Ελευθερωτών», προς τιμήν των Αφρικανών στρατιωτών που συμμετείχαν στην απελευθέρωση της πόλης το 1944.

Περισσότεροι από 400.000 Αφρικανοί στρατιώτες συμμετείχαν στην απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη νότια Γαλλία τον Αύγουστο του 1944 (Επιχείρηση Δράκος), απαρτίζοντας το 80% των δυνάμεων των Ελεύθερων Γάλλων του στρατηγού Ντε Γκολ, και συμμετείχαν σε σκληρές μάχες με τους Γερμανούς κατακτητές στις επιχειρήσεις για την απελευθέρωση της Μασσαλίας και της Τουλόν. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς είχαν ενταχθεί ως εθελοντές στις δυνάμεις της Ελεύθερης Γαλλίας από το 1940, όταν η Γαλλία πέρασε στον έλεγχο του Τρίτου Ράιχ και εγκαθιδρύθηκε το κατοχικό καθεστώς του Βισύ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή