Το BBC ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 450 εργαζομένους

Το BBC ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 450 εργαζομένους

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διοίκηση του BBC ανακοίνωσε ότι θα απολύσει περίπου το 16,5%, δηλαδή 450 εργαζομένους, των δημοσιογράφων που εργάζονται στους περιφερειακούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς του στην Αγγλία, ώστε να εξοικονομήσει πόρους ύψους 25 εκατ. στερλινών μέχρι το 2022. Η Εθνική Ενωση Δημοσιογράφων τονίζει ότι οι περικοπές αυτές θα πλήξουν σοβαρά «την ικανότητα του BBC να αντιπροσωπεύει όλα τα μέρη της χώρας και να παράγει υψηλής ποιότητας τοπικά νέα και ερευνητική δημοσιογραφία». Τον Ιούνιο η βρετανική δημόσια ραδιοτηλεόραση είχε ανακοινώσει 150 απολύσεις στους περιφερειακούς σταθμούς σε Σκωτία, Ουαλλία και Βόρεια Ιρλανδία, ενώ οι νέες απολύσεις που ανακοινώθηκαν χθες είναι επιπλέον των 450 που είχαν ήδη ανακοινωθεί και έχουν αναβληθεί προσωρινά.

Επτά από τους 20 παρουσιαστές περιφερειακών δελτίων ειδήσεων θα απολυθούν, όπως επίσης θα ακυρωθούν και ορισμένες ραδιοφωνικές εκπομπές σε τοπικούς σταθμούς. Η δημοφιλής και βραβευμένη τηλεοπτική εκπομπή «Inside Out», με θέματα τρέχουσας επικαιρότητας και 11 περιφερειακές εκδόσεις, θα περικοπεί και θα έχει πλέον έξι εκδόσεις, οι οποίες θα καλύπτουν μεγαλύτερες γεωγραφικές περιοχές. Οι νέες περικοπές έρχονται σε αντίθεση με την επανειλημμένως διακηρυγμένη πρόθεση του οργανισμού να ενισχύει τους περιφερειακούς σταθμούς του με προσωπικό, ώστε να παράγουν τοπικές ειδήσεις σε περιοχές τις οποίες ουσιαστικά δεν καλύπτουν οι εμπορικοί τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί. Στους 39 τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς του BBC θα ισχύσει εφεξής το «απλουστευμένο» πρόγραμμα που είχε καθιερωθεί ως προσωρινό μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Προηγουμένως οι σταθμοί αυτοί είχαν συχνά διαφορετικά προγράμματα, ωστόσο πλέον ο καθένας θα φιλοξενεί τρεις εκπομπές στη διάρκεια της ημέρας με έναν παρουσιαστή.

Ανάλογες περικοπές θα γίνουν και στους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς του BBC, καθώς τα τοπικά δελτία ειδήσεων θα παρουσιάζονται πλέον από έναν μόνο παρουσιαστή. Αντιθέτως, θα επιστρέψουν κανονικά στον «αέρα» όλες οι κυριακάτικες πολιτικές τοπικές εκπομπές με συνεντεύξεις, κατόπιν πιέσεων βουλευτών. Η Ελεν Τόμας, διευθύντρια του BBC στην Αγγλία, δήλωσε ότι οι τοπικές και περιφερειακές εκπομπές είχαν δημιουργηθεί πριν από 50 χρόνια και πως «έχουν αλλάξει ελάχιστα και έχουν ανάγκη από σημαντική αναδημιουργία». Η Μισέλ Στάνιστριτ, γενική γραμματέας της Εθνικής Ενωσης Δημοσιογράφων, δήλωσε πως «πρόκειται για τεραστίων διαστάσεων περικοπές που θα έχουν, αναπόφευκτα, επίπτωση στην ικανότητα του BBC να διατηρήσει το εύρος και το βάθος της κάλυψης των γεγονότων στην Αγγλία, κάτι που αντανακλά πραγματικά την ποικιλομορφία του έθνους». Ο σκιώδης υπουργός ΜΜΕ των Εργατικών Κρις Μάθισον τόνισε ότι «αν και δεν ήταν αναπάντεχες, αυτές οι περικοπές εξακολουθούν να είναι πολύ ζημιογόνες και ανεπιθύμητες». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή