«Επεσε» και ο τελευταίος αυτοκράτορας

«Επεσε» και ο τελευταίος αυτοκράτορας

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγνωστοι κατέστρεψαν το άγαλμα του τελευταίου Αιθίοπα αυτοκράτορα, Χαϊλέ Σελασιέ, που κοσμούσε το πάρκο Κανιζάρο στο Ουίμπλεντον του νοτιοδυτικού Λονδίνου. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μία ομάδα περίπου εκατό ατόμων επιτέθηκε κατά του αγάλματος και μέσα σε λίγη ώρα το κατέστρεψε. Σύμφωνα με αξιωματικούς της αστυνομίας, το περιστατικό συνδέεται, κατά πάσα πιθανότητα, με τις ταραχές που έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες στην Αιθιοπία, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 81 άνθρωποι, με αφορμή τη δολοφονία ενός τραγουδιστή της ροκ, του Χατσάλου Χουντέσα. Ο Χατσάλου υπήρξε η πολιτική φωνή της φυλής των Ορόμο και κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής του σταδιοδρομίας δημιούργησε πολλούς εχθρούς. Για τη δολοφονία του συνελήφθησαν δύο άτομα, αλλά τα κίνητρά τους παραμένουν ασαφή. Κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων που ακολούθησαν τη δολοφονία, το οργισμένο πλήθος κατέστρεψε, στην πόλη Χαράρ της ανατολικής Αιθιοπίας, τον ανδριάντα του πατέρα του Χαϊλέ Σελασιέ, πρίγκιπα Ρας Μακόνεν Βόλντε Μίκαελ.

Πολλά μέλη της φυλής των  Ορόμο υποστηρίζουν ότι καταδυναστεύτηκαν κατά τη βασιλεία του Χαϊλέ Σελασιέ και ότι τους απαγορεύτηκε να μιλάνε τη γλώσσα τους και να λατρεύουν την παραδοσιακή τους θρησκεία. Τα τραγούδια του Χατσάλου είχαν πληθώρα αναφορών στα παραβιασμένα δικαιώματα των Ορόμο. Ταυτόχρονα πρωτοστάτησε στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που κατέληξαν στην ανατροπή της κυβέρνησης το 2018.

Σύμφωνα με περίοικο της περιοχής που επισκέφθηκε το πάρκο Κανιζάρο, βγάζοντας βόλτα τον σκύλο του, το σημείο κατακλύστηκε από ομάδα, στην οποία συμμετείχαν κυρίως άνδρες, που πετούσαν φέιγ βολάν με συνθήματα υπέρ των Ορόμο. «Ακουσα τον θόρυβο από την καταστροφή του αγάλματος, αλλά δεν είχα οπτική γνώση του τι συνέβη» κατέληξε ο μάρτυρας. Η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι συνεχίζονται οι έρευνες για την καταστροφή του αγάλματος που έλαβε χώρα περίπου στις 7 το απόγευμα της Τρίτης (ώρα Ελλάδος), χωρίς επί του παρόντος να έχουν αναγνωριστεί ή προσαχθεί οι δράστες.

Ο τελευταίος αυτοκράτορας της Αιθιοπίας, Xαϊλέ Σελασιέ, έζησε στην περιοχή του Ουίμπλεντον το 1936 κατά τη διάρκεια της εξορίας του, μετά την ιταλική εισβολή. Το άγαλμά του φιλοτεχνήθηκε από τη γλύπτρια Χίλντα Σέλιμαν, με την οικογένεια της οποίας συγκατοικούσε ο Σελασιέ, και αργότερα τοποθετήθηκε στο πάρκο Kανιζάρο.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή