Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας ενόψει ανασχηματισμού από τον Μακρόν

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας ενόψει ανασχηματισμού από τον Μακρόν

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραίτησή του -και μαζί αυτήν της κυβέρνησής του- υπέβαλε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ την Παρασκευή, εν όψει του ανασχηματισμού στον οποίο θα προχωρήσει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Το Ελιζέ ανέφερε σε δήλωσή του ότι ο κ. Φιλίπ θα συνεχίσει να διαχειρίζεται κυβερνητικές υποθέσεις μέχρι να διοριστεί νέο υπουργικό συμβούλιο.

Ο κ. Μακρόν αναμένεται να προχωρήσει σε κινήσεις με στόχο να κερδίσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους.

Ερωτήματα σε ό,τι αφορά το έργο του κ. Φιλίπ είχαν προκληθεί από τα μέσα Ιουνίου, όταν ο κ. Μακρόν είχε δηλώσει πως επιθυμεί να «αναβιώσει» την προεδρία του.

Στους ανασχηματισμούς της γαλλικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός παραιτείται πριν από τον διορισμού νέου υπουργικού συμβουλίου, ωστόσο μπορεί εκ νέου να επανατοποθετηθεί στο αξίωμα.

Υπενθυμίζεται ότι πράσινοι δήμαρχοι με συμμάχους από τον χώρο της λοιπής Αριστεράς επικράτησαν στις περισσότερες πόλεις της Γαλλίας στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών της Κυριακής, ενώ η μόνη θετική είδηση για το κυβερνών κόμμα Εn Marche του προέδρου Μακρόν προήλθε από τη Χάβρη, όπου ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ εξελέγη δήμαρχος με ποσοστό κοντά στο 60%. Στο Παρίσι, επανεξελέγη η σοσιαλίστρια δήμαρχος Αν Ινταλγκό.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει πολύ προσεκτικά τις 159 συστάσεις που προέκυψαν από τη δημόσια διαβούλευση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή