Ερντογάν για Αγία Σοφία: Επίθεση κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας οι κατηγορίες

Ερντογάν για Αγία Σοφία: Επίθεση κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας οι κατηγορίες

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κατηγορίες εναντίον της Άγκυρας για την Αγία Σοφία στοχοποιούν άμεσα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή.

Ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι η Τουρκία θα προστατεύει πάντα τα δικαιώματα των Μουσουλμάνων, που αποτελούν πλειοψηφία στη χώρα, καθώς και τα μέλη όλων των άλλων θρησκειών, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

«Το να διατυπώνονται κατηγορίες εναντίον της χώρας μας σχετικά με την Αγία Σοφία ισοδυναμεί με άμεση επίθεση στην κυριαρχία μας» σημείωσε κατά το Γαλλικό Πρακτορειο.

Την Τετάρτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε καλέσει την Άγκυρα να μην αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, η οποία είναι σήμερα μουσείο.

Απαντώντας, πάντως, η Αγκυρα εξέφρασε την έκπληξή της για τη δήλωση του Αμερικανού ΥΠΕΞ,  τονίζοντας πως η Αγία Σοφία είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας όπως όλα τα πολιτιστικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στη χώρα, και κάνοντας λόγο για εσωτερικό ζήτημα, στο πλαίσιο των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ εκείνων που είχαν τοποθετηθεί τις τελευταίες ημέρες για το ζήτημα ήταν και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, τονίζοντας ότι μία απόφαση μετατροπής του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας «θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανούς σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ».

Την Πέμπτη, έπειτα από μια σύντομη συνεδρίαση 17 λεπτών, το Συμβούλιο της Επικρατείας της γειτονικής χώρας ανακοίνωσε ότι μια απόφαση για εκ νέου αλλαγή του καθεστώτος του κτιρίου «αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργικού συμβουλίου και της προεδρίας»

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, ANADOLU

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή