Γαλλία: Ανασχηματισμός με το βλέμμα Μακρόν στο 2022

Γαλλία: Ανασχηματισμός με το βλέμμα Μακρόν στο 2022

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ημέρες ύστερα από την οδυνηρή αποτυχία του προεδρικού κόμματος LREM στις γαλλικές δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, ο Εμανουέλ Μακρόν προχώρησε χθες στον από καιρό αναμενόμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησής του. Θέλοντας να χαράξει «ένα νέο δρόμο», όπως δήλωσε ο ίδιος, και να ανακτήσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του, ο Γάλλος πρόεδρος θυσίασε τον επί τρία και πλέον χρόνια πρωθυπουργό του Εντουάρ Φιλίπ, επιλέγοντας στη θέση του τον χαμηλού πολιτικού προφίλ Ζαν Καστέξ.

Απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (ΕΝΑ), από την οποία αναδεικνύονται κατά κανόνα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, ο 55χρονος Καστέξ είναι δήμαρχος του Πραντ, μιας μικρής κοινότητας στα Ανατολικά Πυρηναία. Στο ευρύτερο, εθνικό ακροατήριο έγινε γνωστός τον Σεπτέμβριο του 2017, όταν διορίστηκε συντονιστής της διυπουργικής επιτροπής για την Ολυμπιάδα του 2024 και πρόσφατα, όταν ανέλαβε να διαχειριστεί την έξοδο της χώρας από την καραντίνα λόγω της COVID-19.

Προερχόμενος από τη γκωλική Κεντροδεξιά, δεν ανέλαβε ποτέ υπουργικό αξίωμα, αλλά χρημάτισε αναπληρωτής γενικός γραμματέας στο Ελιζέ επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί.

Επιπλέον, ανέλαβε επιτελικές θέσεις στα υπουργεία Υγείας και Εργασίας επί πρωθυπουργίας του γκωλικού Ντομινίκ ντε Βιλπέν, αποκτώντας εμπειρίες ιδιαίτερα χρήσιμες στη σημερινή συγκυρία, όπου η ενίσχυση της δημόσιας Υγείας και της απασχόλησης τίθενται εκ των πραγμάτων στις πρώτες γραμμές των κυβερνητικών προτεραιοτήτων.

Πρώην αξιωματούχοι που τον γνώρισαν τον περιγράφουν ως «ελβετικό σουγιά», ικανό να λύνει δύσκολα προβλήματα στους πιο διαφορετικούς τομείς της διοίκησης.

Αναλυτές γαλλικών μέσων ενημέρωσης εκτιμούν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν ανέλαβε σημαντικό ρίσκο με την αντικατάσταση του Φιλίπ. Ο 49χρονος μέχρι χθες πρωθυπουργός, ο οποίος επίσης προέρχεται από την Κεντροδεξιά, είχε υψηλά ποσοστά δημοφιλίας (υψηλότερα του Μακρόν) και ήταν ο μόνος υποψήφιος από το κυβερνητικό στρατόπεδο που επικράτησε, την περασμένη Κυριακή σε μεγάλο αστικό κέντρο, το λιμάνι της Χάβρης. Κάποιοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο Φιλίπ να κατέβει υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2022, απέναντι στον Μακρόν.

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τη νέα κυβέρνηση θα είναι η αντιμετώπιση της ύφεσης και της ανεργίας (οι τελευταίες προβλέψεις μιλούν για μείωση του ΑΕΠ κατά 11% το 2020) καθώς και η περιβαλλοντική κρίση.

Οι Πράσινοι αναδείχθηκαν στον μεγάλο κερδισμένο των εκλογών της περασμένης Κυριακής, έχοντας κερδίσει σειρά μεγάλων πόλεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή