Το ωράριο εργασίας δεν είχε τέλος στην καραντίνα

Το ωράριο εργασίας δεν είχε τέλος στην καραντίνα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πλειονότητα όσων εργάστηκαν από το σπίτι κατά τη διάρκεια του lockdown δούλευε περισσότερες ώρες από ό,τι στο γραφείο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Βlueground που διεξήχθη μεταξύ Απριλίου και Μαΐου και έλαβαν μέρος πάνω από 500 ενοικιαστές της σε Ευρώπη, Αμερική και Μέση Ανατολή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα της Blueground, το 68% δήλωσε πως εργαζόταν όσο και πριν αν όχι και περισσότερο. Ενώ ένας στους τέσσερις (24%) δήλωσε πως η παραγωγικότητα μειώθηκε αρκετά. Ισως φταίει το γεγονός πως ένας στους δύο (48%) δήλωσε πως τα επίπεδα του στρες έχουν αυξηθεί αρκετά.

Σύμφωνα με την έρευνα, με έναν στους δύο να μένει μαζί με κάποιον άλλον, μόνο το 4% δήλωσε πως η νέα αυτή κατάσταση έφερε προκλήσεις στις σχέσεις τους. Το ένα τρίτο (30%) δήλωσε πως δεν άλλαξε τίποτα, ενώ περίπου ένας στους 10 (9%) δήλωσε πως η σχέση τους βελτιώθηκε.

Αναφορικά με τους σημαντικότερους παράγοντες άγχους, το 39% δήλωσε πως ο σημαντικότερος ήταν η απότομη αλλαγή στον τρόπο ζωής, ενώ το 25% δήλωσε πως θέματα σχετικά με τη δουλειά τους άγχωναν πολύ περισσότερο. Εκπληξη αποτελεί το γεγονός πως μόνο το 4% δήλωσε πως οι σχέσεις με φίλους ή σύντροφο τους επηρέασε αρνητικά.

Αισιόδοξοι οι Ευρωπαίοι

Αναφορικά με το μέλλον οι Ευρωπαίοι δηλώνουν πιο αισιόδοξοι σε σχέση με τους Αμερικανούς και τους ενοικιαστές της Blueground στη Μέση Ανατολή. Ισως έπαιξε ρόλο το γεγονός πως σε χώρες όπως στην Ελλάδα η κατάσταση ήταν πιο ελεγχόμενη. Οι Αμερικανοί κατέχουν την πρωτιά στην απαισιοδοξία – με έναν στους δύο να δηλώνει πως πλέον είναι λιγότερο αισιόδοξος για το μέλλον.

Φαίνεται πάντως πως το μέλλον του ωραρίου εργασίας μετά την πανδημία θα είναι η κατανομή του χρόνου μεταξύ δουλειάς από το σπίτι και φυσικής παρουσίας. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι αυτού του είδους η διευθέτηση ικανοποιεί εργαζομένους και εργοδότες, αφού μερικές μέρες την εβδομάδα στο γραφείο και τις υπόλοιπες στο σπίτι είναι η ιδανική ισορροπία για να αλληλοεξουδετερώνονται τα αρνητικά αμφότερων. Νέα έρευνα της Morning Consult, δείχνει ότι το 47% θα ήθελε να εργάζεται 1-4 μέρες την εβδομάδα από το σπίτι, το 40% να εργάζεται κάθε μέρα από το σπίτι και μόλις το 14% επιθυμεί να επιστρέψει κανονικά στη δουλειά.

Σε όλους τους οργανισμούς η εργασία ήταν αποδοτικότερη όταν οι υπάλληλοι έμεναν 1-2 μέρες στο σπίτι, απεφάνθη η Humu, μια τεχνολογική εταιρεία που διοικείται από τον πρώην επικεφαλής της Google στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού. Κάποια παλιότερα πειράματα γύρω από την τηλεργασία στις ΗΠΑ, όπως στις εταιρείες Best Buy και Yahoo, τερματίστηκαν επειδή οι μάνατζερ αποφάσισαν ότι οι εργαζόμενοι δεν λογοδοτούσαν επαρκώς στους προϊσταμένους τους και έχαναν πολλά από την απουσία προσωπικής συνεργασίας με συναδέλφους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή