ΚΟΣΜΟΣ

Σέρβος ΥΠΕΞ: Βλάπτει τα συμφέροντα της ίδιας της Ελλάδας το κλείσιμο των συνόρων

Σέρβος ΥΠΕΞ: Βλάπτει τα συμφέροντα της ίδιας της Ελλάδας το κλείσιμο των συνόρων

Δυσάρεστη και κακή χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, την απόφαση της Αθήνας για αναστολή, έως τις 15 Ιουλίου, της πρόσβασης των Σέρβων υπηκόων στην Ελλάδα από όλα ανεξαιρέτως τα σημεία εισόδου.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της Σερβίας το πρωί της Δευτέρας, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη απόφαση «κυρίως βλάπτει τα συμφέροντα της ίδιας της Ελλάδας».

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναθεωρήσει σύντομα την απόφαση της.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η απόφαση της Ελλάδας ελήφθη λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης στη Σερβία, καθώς και επειδή βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό κάποιοι Σέρβοι τουρίστες που πέρασαν τα σύνορα τις προηγούμενες ημέρες.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση πως, όταν η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει τη νέα αξιολόγηση των δεδομένων για την επιδημία, θα ανοίξουν και πάλι τα σύνορα της Ελλάδας για τους τουρίστες από τη Σερβία.

Δυσφορία εξάλλου εκφράζεται και από τουριστικούς πράκτορες στη Σερβία, με την Ένωση Τουριστικών Πρακτορείων της χώρας (YUTA) να χαρακτηρίζει άδικη την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, καλώντας τουριστικούς φορείς στην Ελλάδα να αντιδράσουν.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή στη Σερβία επιβεβαιώθηκαν 302 νέα κρούσματα κορωνοϊού ενώ κατέληξαν πέντε ασθενείς, με τους θανάτους από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα να φτάνουν τους 311 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σαν ανέρχονται σε 16.131.

Το Βελιγράδι αποτελεί την μεγαλύτερη εστία έξαρσης του νέου ιού. Εκτός από τα πέντε νοσοκομειακά συγκροτήματα στην πρωτεύουσα που έχουν ενταχθεί στο σύστημα των «Covid-19 νοσοκομείων» δημιουργείται και προσωρινή νοσοκομειακή δομή χωρητικότητας 500 κλινών στο κλειστό στάδιο μπάσκετ «Arena».

Στη Σερβία συνολικά σε έντεκα πόλεις επιβλήθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για να αποφευχθεί η διασπορά του ιού.

Στο Κόσοβο επίσης υπάρχει έξαρση του κορωνοϊού με τις τοπικές αρχές να απαγορεύουν την κυκλοφορία από τις 9:00 το βράδυ μέχρι τις 6:00 το πρωί σε τέσσερις πόλεις μεταξύ των οποίων και η Πρίστινα. Την Κυριακή στο Κόσοβο κατέληξαν εννέα ασθενείς (75 συνολικά από την εκδήλωση της πανδημίας) ενώ επιβεβαιώθηκαν 178 νέα κρούσματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ