Γ. Λακκοτρύπης: Ένα μορατόριουμ γεωτρήσεων θα ήταν το τέλος των ενεργειακών της Κύπρου

Γ. Λακκοτρύπης: Ένα μορατόριουμ γεωτρήσεων θα ήταν το τέλος των ενεργειακών της Κύπρου

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απάντηση στις απόψεις που υποστηρίζουν πως η Κύπρος θα πρέπει να προχωρήσει με ένα μορατόριουμ στα ενεργειακά, έδωσε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Κατά τον απολογισμό της 7χρονης θητείας του και ερωτηθείς από την «Κ» εάν πρακτικά η Λευκωσία μπορεί να αναστείλει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς εντός της ΑΟΖ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε: «Αν φτάσει εκείνη η στιγμή όπου εμείς οι ίδιοι θα πούμε στις εταιρείες μας "σταματήστε ό,τι κάνετε ελέω Κυπριακού ή ελέω τουρκικών προκλήσεων", εκεί θα είναι και το τέλος της οποιασδήποτε ενεργειακής προοπτικής της χώρας, ξεκάθαρα» είπε.

Ο υπουργός Ενέργειας ερωτηθείς ποιες οι προοπτικές για ένα νέο γύρο αδειοδότησης τεμαχίων της ΑΟΖ απάντησε πως μια τέτοια προοπτική βρίσκεται πάντα στα σκαριά και αναλόγως των εξελίξεων. Αναφέρθηκε στο 2016 και στην προκήρυξη του 3ου γύρου αδειόδότησης που προχώρησε και λόγω της ανακάλυψης του μεγάλου Αιγυπτιακού κοιτάσματος του Ζόρ.

Ο κ. Λακκοτρύπης δεν εμφανίσθηκε να ανησυχεί από μια ενδεχόμενη νέα αναβολή γεωτρήσεων ένεκα των χαμηλών τιμών του ΦΑ στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο παραδέχθηκε πως οι αγορές είναι η πιο περίπλοκη εξίσωση στην προσπάθεια της Κύπρου. «Είχαμε μέχρι τώρα δυο κρίσεις τα τελευταία χρόνια το 2016 και τώρα μια βαθύτερη κρίση». Ο ίδιος πιστεύει πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας μιας και οι σχεδιασμοί των εταιρειών γίνονται σε βάθος χρόνου.

Αναφερόμενος στο σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής του Αφροδίτη που εγκρίθηκε το 2019, είπε πως προβλέπει τη διαδρομή προς το Ίντκου της Αιγύπτου. «Αυτό είναι, σύμφωνα με τα δεδομένα των εταιρειών, ενδεχομένως και η μοναδική υπό αυτές τις συνθήκες λύση που προσφέρεται για το Αφροδίτη» είπε, ωστόσο δεν απέκλεισε να υπάρξουν στο μέλλον και άλλες συνέργειες. Είπε ακόμη ότι για την Κυπριακή Δημοκρατία ωριμάζουν όλες οι επιλογές ταυτόχρονα, καθώς «και μελέτες για τον EastMed γίνονται αυτή τη στιγμή, τον οποίο στηρίζει και η ΕΕ και οι σχεδιασμοί για τα υπόλοιπα, μέχρι να έρθει η στιγμή, η Δημοκρατία να αποφασίσει τι θα επιλέξει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή