ΚΟΣΜΟΣ

Έμπορος τέχνης ισχυρίζεται ότι βρήκε χαμένο πίνακα της Φρίντα Κάλο (φωτογραφία)

Έμπορος τέχνης ισχυρίζεται ότι βρήκε χαμένο πίνακα της Φρίντα Κάλο (φωτογραφία)

Ενα χαμένο για δεκαετίες έργο που φιλοτέχνησε η διάσημη Ισπανίδα ζωγράφος Φρίντα Κάλο ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε ένας Ισπανός έμπορος τέχνης: Πρόκειται για μια αυτοπροσωπογραφία της Κάλο που διαπραγματεύεται τον πόνο της μετά τον χωρισμό της από τον σ'υντροφό της, επίσης καλλιτέχνη  γνωστό για τις τοιχογραφίες μεγάλης κλίμακας, Ντιέγκο Ριβέρα. 

Η ελαιογραφία La Mesa Herida (Το Πληγωμένο Τραπέζι) εκτέθηκε για πρώτη φορά το 1940, χάθηκε το 1955 μετά από μία έκθεση στην Βαρσοβία και στη συνέχεια έγινε αντικείμενο διεθνούς αναζήτηση.

Τώρα όμως ένας Ισπανός έμπορος έργων τέχνης, ο Κρίστιαν Λόπεζ ισχυρίζεται ότι ο πίνακας ζωγραφικής βρέθηκε σε μια αποθήκη στο Λονδίνο, έτοιμος να πωληθεί σε οποιονδήποτε προσφέρει περισσότερα από 40 εκατομμύρια ευρώ (ή 45 εκατομμύρια δολάρια).

Ωστόσο, οι μελετητές έχουν απορρίψει τον ισχυρισμό ότι βρέθηκε το αυθεντικό «ιερό δισκοπότηρο» όπως θεωρείται για τους συλλέκτες και τους ερευνητές έργων τέχνης.

Διαβάστε ακόμα: Είναι αυτή η φωνή της Φρίντα Κάλο; (ηχητικό)

 

Η ιστορικός λατινοαμερικανικής τέχνης Χέλγκα Πρίγκνιτζ – Πόντα επισήμανε ότι υπάρχουν «σαφείς διαφορές» μεταξύ του έργου που πρόκειται να πωληθεί και των φωτογραφιών του πρωτότυπου, σύμφωνα με το AP, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ του πίνακα και προηγούμενων, ανακριβών αντιγράφων.

Η Σουζάνα Πλιέγκο, επίσης ιστορικός τέχνης που έχει εργαστεί για χρόνια στο αρχείο της Φρίντα Κάλο, συμφωνεί ότι ο πίνακας ζωγραφικής είναι πιθανότατα πλαστός. 

Ο Λόπεζ από την πλευρά του δηλώνει ότι «ο χρόνος θα μας δώσει την αλήθεια», αρκεί, όποιος έχει τη δυνατότητα να πληρώσει το ποσό των 40 εκατομμυρίων ευρώ, να αγοράσει το έργο και μετά «μπορεί να ξοδέψει όσο χρόνο θέλει με τους ειδικούς του να αναλύουν το έργο». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AP