Βομβάρδισαν τουρκικούς στόχους στη Λιβύη

Βομβάρδισαν τουρκικούς στόχους στη Λιβύη

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ στην Τρίπολη, μαχητικά αεροσκάφη «ξένης χώρας» βομβάρδισαν τη στρατηγικής σημασίας αεροπορική βάση της Αλ Ουατίγια, 140 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της λιβυκής πρωτεύουσας, τη νύχτα του περασμένου Σαββάτου. Αυτό ανακοίνωσε την Κυριακή η υποστηριζόμενη από την Τουρκία κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σαράζ.

Μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στο στρατόπεδο του Χαλίφα Χαφτάρ, στρατιωτικού ηγέτη της Ανατολικής Λιβύης, ανέφεραν ότι ο βομβαρδισμός του Σαββάτου είχε ως κύριο στόχο τουρκικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, εγκατεστημένα στην Αλ Ουατίγια. Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για απώλειες Τούρκων στρατιωτών. Στην Αγκυρα, στρατιωτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν υλικές καταστροφές από τον βομβαρδισμό, όχι όμως και τα περί ανθρωπίνων απωλειών.

Η βάσηΑΣ της Αλ Ουατίγια βρισκόταν στα χέρια του Χαφτάρ μέχρι τον περασμένο Μάιο, όταν οι δυνάμεις του πολιορκούσαν την Τρίπολη. Με την αποφασιστικής σημασίας βοήθεια της Τουρκίας, οι δυνάμεις του Σαράζ ανακατέλαβαν τη βάση, γεγονός του άλλαξε τη δυναμική του εμφυλίου πολέμου. Τον περασμένο μήνα, τουρκική στρατιωτική πηγή είχε αποκαλύψει ότι η Αγκυρα διεξάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση Σαράζ για τη δημιουργία δύο στρατιωτικών βάσεων στη Λιβύη, μία εκ των οποίων θα είναι εκείνη της Αλ Ουατίγια.

Η αραβική ιστοσελίδα Al Monitor, που εδρεύει στις ΗΠΑ, πιθανολογεί ότι το πλήγμα δόθηκε από μαχητικά αεροσκάφη των Εμιράτων, που στηρίζουν στρατιωτικά τον Χαφτάρ, όπως και η Αίγυπτος και η Ρωσία. Μια άλλη αραβική ιστοσελίδα, η Arab Weekly, υποστηρίζει ότι τα αεροσκάφη που βομβάρδισαν τη βάση της Αλ Ουατίγια ήταν γαλλικά Rafale, κάτι που, αν αληθεύει, αφήνει ως μόνες υποψήφιες τη Γαλλία και την Αίγυπτο.

Σε κάθε περίπτωση, το πλήγμα αποτέλεσε δυναμική απάντηση στην επίσκεψη Ακάρ, στέλνοντας μήνυμα τόσο στον Σαράζ όσο και στην Αγκυρα να μην επιχειρήσουν επίθεση εναντίον της Σύρτης και της Αλ Τζούφρα, δύο στρατηγικής σημασίας πόλεων στο κέντρο της Λιβύης, που εξακολουθούν να ελέγχονται από τον Χαφτάρ. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντελφατάχ Σίσι έχει ανακηρύξει τις δύο πόλεις «κόκκινη γραμμή» για τη χώρα του, απειλώντας με στρατιωτική επέμβαση. Ωστόσο, αργά το βράδυ της Κυριακής, το γραφείο επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε στις απειλές, επιμένοντας ότι η Σύρτη και η Αλ Τζούφρα θα είναι οι επόμενοι στόχοι των δυνάμεων Σαράζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή