ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Κλείνουν τα σύνορα Βικτώριας και Νέας Νότιας Ουαλίας – Αναπτύσσονται στρατιώτες και αστυνομικοί

Αυστραλία: Κλείνουν τα σύνορα Βικτώριας και Νέας Νότιας Ουαλίας – Αναπτύσσονται στρατιώτες και αστυνομικοί

Εκατοντάδες αστυνομικοί και άνδρες των αυστραλιανών ένοπλων δυνάμεων αναπτύσσονται για να επιβάλλουν το κλείσιμο των πολυάσχολων συνόρων των δύο πολυπληθέστερων πολιτειών της Αυστραλίας, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το πρόσφατο ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τα σύνορα της Νέας Νότιας Ουαλίας με τη Βικτώρια, που έχουν μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων, θα κλείσουν για πρώτη φορά τα τελευταία 100 χρόνια.

Η πολιτεία Βικτώρια ανακοίνωσε την Τρίτη αριθμό νέων κρουσμάτων μόλυνσης – ρεκόρ: 191 σε 24 ώρες. Τη Δευτέρα, είχαν καταγραφεί 127.

Ο επικεφαλής της πολιτειακής κυβέρνησης Ντάνιελ Άντριους εξήγησε πως καταγράφεται «πάρα πολύ υψηλός αριθμός νέων κρουσμάτων», ο οποίος συνεπάγεται πως ήταν απόλυτη ανάγκη να ληφθούν μέτρα.

Η απαγόρευση διέλευσης των συνόρων θα τεθεί σε εφαρμογή τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη. Το μέτρο θα ισχύσει για έξι εβδομάδες.

«Θα διεξαχθεί μεγάλη στρατιωτική και αστυνομική επιχείρηση για την επιτήρηση όλων των διασυνοριακών δραστηριοτήτων», προειδοποίησε ο υπουργός Αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Ντέιβιντ Έλιοτ. «Θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα και (…) ποινές φυλάκισης» στους παραβάτες, πρόσθεσε.

Όσοι συλλαμβάνονται να περνούν τα σύνορα χωρίς άδεια μέσω οποιασδήποτε από τις 55 οδούς ή μέσω των ποταμών και υπαίθριων διελεύσεων, θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να τους επιβληθεί πρόστιμο 11.000 δολαρίων Αυστραλίας (6,8 χιλιάδων ευρώ) και ποινή φυλάκισης έξι μηνών.

Ημερήσιες άδειες μετακίνησης προβλέπεται να χορηγούνται σε ανθρώπους που ζουν σε παραμεθόριες πόλεις και κοινότητες.

Ο Κέβιν Μακ, ο δήμαρχος του Όλμπερι, πόλης κοντά στη μεθόριο στην πλευρά της Νέας Νότιας Ουαλίας, επισήμανε ότι καθώς γίνονται τουλάχιστον 50.000 διασυνοριακές μετακινήσεις με αυτοκίνητα την ημέρα, τα πράγματα θα είναι «εφιαλτικά για όλους».

Συνολικά στην Αυστραλία, καταγράφονται 8.800 κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό και 106 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19. Οι αριθμοί αυτοί είναι μεν χαμηλότεροι σε σύγκριση με άλλες χώρες, αλλά το ξέσπασμα στη Μελβούρνη έχει θορυβήσει την τοπική και την πολιτειακή κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης:

Αυστραλία: Σε καραντίνα για ένα μήνα 300.000 κάτοικοι σε προάστια της Μελβούρνης

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS