ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Νέος γύρος συνομιλίων Λονδίνου – Βρυξελλών εν μέσω αβεβαιότητας

Brexit: Νέος γύρος συνομιλίων Λονδίνου – Βρυξελλών εν μέσω αβεβαιότητας

Οι επικεφαλής διαπραγματευτές της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δειπνήσουν στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ξεκινώντας τον νεότερο γύρο συνομιλιών για το Brexit που έχουν βρεθεί σχεδόν σε τέλμα λόγω μεγάλων διαφωνιών για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών.

Ο γύρος συνομιλιών της περασμένης εβδομάδας ήταν σύντομος με τις δύο πλευρές να υποστηρίζουν ότι, ενώ επιθυμούν μια συμφωνία, έχουν ακόμα να γεφυρώσουν το χάσμα στις θέσεις τους, διαφορετικά η Βρετανία θα μπορούσε να εξέλθει της μεταβατικής περιόδου στο τέλος του έτους χωρίς μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

«Ο (Βρετανός διαπραγματευτής) Ντέιβιντ Φροστ και ο Μισέλ Μπαρνιέ θα δειπνήσουν σήμερα το βράδυ στην πρωθυπουργική κατοικία για ανεπίσημες συνομιλίες», δήλωσε εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. «Το δείπνο σήμερα το βράδυ αποτελεί την έναρξη των συνομιλιών και στη συνέχεια αύριο θα υπάρξουν ομάδες αξιωματούχων από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα καθίσουν στο τραπέζι για περαιτέρω συνομιλίες».

Ερωτηθείς εάν η Βρετανία είχε νέες προτάσεις γι' αυτό που χαρακτηρίστηκε «ανεπίσημες συνομιλίες», ο εκπρόσωπος δήλωσε: «Είμαι σίγουρος ότι οι συζητήσεις θα καλύπτουν τα πάντα, από αυτό που η ΕΕ χαρακτηρίζει συνθήκες ισότιμου ανταγωνισμού έως τις δομές διακυβέρνησης».

Κάποιες επιχειρήσεις εκφράζουν φόβους ότι καθώς οι δύο πλευρές απέχουν τόσο μεταξύ τους και εξαντλείται ο χρόνος για διαπραγμάτευση, ένα Brexit χωρίς συμφωνία μπορεί να αποτελέσει πλήγμα για την οικονομία ακριβώς τη στιγμή που η κρίση του κορωνοϊού ήδη επηρεάζει τις εταιρείες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ