Το ερώτημα με την υποψηφιότητα Γουέστ

Το ερώτημα με την υποψηφιότητα Γουέστ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα έλεγε κανείς ότι η είδηση έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, αν επηρέαζε τις ζωές μας περισσότερο από ένα σκρολάρισμα στα social media και αν ήταν όντως είδηση: ο ράπερ Κάνιε Γουέστ ανακοίνωσε ότι στις εκλογές του Νοεμβρίου θα είναι υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζει το σχετικό ενδιαφέρον του. Κάτι παρόμοιο είχε δηλώσει το 2015, αν και αργότερα θα υπαινισσόταν ότι τελικά ίσως περίμενε μέχρι τις εκλογές του 2024. Δεν είναι βέβαιο αν η μεταστροφή του οφειλόταν σε επιπολαιότητα ή ψύχραιμο σχεδιασμό. Είτε έτσι είτε αλλιώς, ο Γουέστ είναι ένας Αφροαμερικανός καλλιτέχνης με μεγάλη επιρροή στο νεανικό κοινό της χώρας του – και όχι μόνον. Κάποια σημασία είχε όταν το 2005, λίγο μετά τον τυφώνα «Κατρίνα», δήλωνε ότι «ο Τζορτζ Μπους δεν ενδιαφέρεται για τους μαύρους». Και κάποια άλλη σημασία είχε το γεγονός ότι το 2018, ο Γουέστ ανακάλεσε εκείνη τη δήλωση, αποδίδοντάς την στη «νοοτροπία του θύματος». Την ίδια χρονιά, θα έλεγε ότι ο θεσμός της δουλείας διήρκεσε τόσο πολύ, που ίσως τελικά ήταν «επιλογή» των σκλάβων.

Για τον θαυμασμό που τρέφει στον Ντόναλντ Τραμπ, δεν χρειάζονται πολλά. Οι δυο τους έχουν έχουν χαριεντιστεί δημοσίως τόσες φορές, που αναρωτιέσαι γιατί ο ράπερ να μην πολιτευθεί απλώς στο πλευρό του αγαπημένου του προέδρου. Το σχέδιο είναι να στερήσει ψήφους από τον Τζο Μπάιντεν, λένε οι αναλυτές. Αλλοι πιστεύουν ότι θέλει να προωθήσει τον επικείμενο δίσκο του, «God’s Country».

Ενα κομμάτι του έχει κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής: λέγεται «Wash us in the blood» και ενώ αναφέρεται στον ρατσισμό και στη δουλεία, το κάνει με τρόπο μάλλον ασαφή, αινιγματικό. Προς Θεού, είναι δικαίωμα του Γουέστ να εκφράζει τις απόψεις του όπως νομίζει. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο στην πολιτική; Και γιατί η μουσική πορεία του μοιάζει πλέον τόσο δευτερεύουσα, που είναι λες και εξαρχής επιθυμούσε κάτι άλλο; Η διπολική διαταραχή δεν συνιστά εξήγηση: κάτι τέτοιο θα τον αδικούσε και ο ίδιος έχει κάνει λόγο για λανθασμένη διάγνωση. Το καλύτερο μάλιστα είναι ότι ίσως τελικά δεν θέσει υποψηφιότητα, για λόγους πέραν της θέλησής του: όπως γράφεται, δεν προλαβαίνει τη σχετική γραφειοκρατία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή