Γαλλοτουρκική ένταση στα νερά της Μεσογείου

Γαλλοτουρκική ένταση στα νερά της Μεσογείου

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Για τη Γαλλία, η παρενόχληση της γαλλικής φρεγάτας από τουρκικά πολεμικά πλοία στις 10 Ιουνίου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Για την Τουρκία, επρόκειτο για παρεξήγηση. Για το ΝΑΤΟ, το περιστατικό ίσως αποτελέσει σημείο καμπή.

Ο Τούρκος πρέσβης στο Παρίσι, Χακί Μούζα, υποστήριξε ότι τα τουρκικά σκάφη ενήργησαν στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ για εφαρμογή του εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης, κατηγορώντας το γαλλικό ναυτικό για επιθετικότητα.

Για τη Γαλλία, το περιστατικό υπογραμμίζει την τάση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν να ενεργεί αντίθετα με τα συμφέροντα και τις αρχές της δυτικής Συμμαχίας. Υστερα από σειρά διαφωνιών γύρω από την αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων από την Τουρκία και τις γεωτρήσεις στα ανοικτά της Κύπρου, η Γαλλία αποφάσισε ότι οι ενδείξεις για λαθραίες πωλήσεις όπλων από την Τουρκία στη Λιβύη έπρεπε να διερευνηθούν. Την ίδια στιγμή, το Παρίσι ανέστειλε τη συμμετοχή του στη ΝΑΤΟϊκή ναυτική δύναμη Sea Guardian, συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση εφαρμογής του εμπάργκο, στην οποία δεν συμμετέχει η Τουρκία.

«Τι κάνεις όταν ένα από τα μέλη της ΝΑΤΟϊκής αποστολής επιτήρησης του εμπάργκο επιλέγει να λειτουργήσει ως λαθρέμπορος όπλων, ενώ επιμένει ότι εφαρμόζει το εμπάργκο;» λέει αξιω-

ματούχος του γαλλικού υπουργείου Αμυνας.

Οι ΗΠΑ, από τη μεριά τους, ενοχλημένες από την αγορά ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Αγκυρα και τη συνέχιση των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού στη Συρία, προσπαθεί να περιορίσει την ένταση στους κόλπους της Συμμαχίας. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Μαρκ Εσπερ, είχε πει ότι η Τουρκία «κατευθύνεται σε λάθος δρόμο», ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ είχε προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί την καλή προσωπική σχέση που απολαμβάνει με τον Ερντογάν για να αποκλιμακώσει την κρίση στη Λιβύη.

Στις 2 Ιουλίου, η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί είπε στο Ευρωκοινοβούλιο ότι η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να παραβιάζει τους κανόνες του ΝΑΤΟ. Γάλλοι διπλωμάτες επισημαίνουν ότι το Παρίσι δεν επιδιώκει να εκδιώξει την Τουρκία από τη Συμμαχία, ενώ το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει μηχανισμό τιμωρίας ή αποκλεισμού μελών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή