Βρετανία: Ασυμπτωματικά τα περισσότερα κρούσματα

Βρετανία: Ασυμπτωματικά τα περισσότερα κρούσματα

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς συμπτώματα είναι η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων COVID-19, σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα διαπιστώθηκε ότι μόλις το 22% όσων βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό ανέφερε την ημέρα της εξέτασής του κάποιο σύμπτωμα.

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι επιστημονικές αποδείξεις ότι ο νέος παθογόνος παράγοντας είναι αερόβιος, όπως π.χ. αυτός της ιλαράς. Αυτή την επιστημονική βεβαιότητα, άλλωστε, επισήμαναν σε ανοικτή επιστολή τους προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) δεκάδες επιστήμονες. Ετσι θα πρέπει να μεταβάλουμε μερικώς τα μέτρα προστασίας που λαμβάνουμε. Πρέπει, δηλαδή, να φοράμε μάσκα σε κλειστούς χώρους ή και σε εξωτερικούς, εφόσον βρεθούμε σε συνθήκες συνωστισμού. Αναγκαία παραμένει η τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και φυσικά το συχνό πλύσιμο των χεριών. 

Μία ακόμα μελέτη, γαλλική αυτή τη φορά, αποδεικνύει ότι η χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη δεν παρέχουν προστασία έναντι της COVID-19. Ασθενείς που λάμβαναν τα σκευάσματα κυρίως για αυτοάνοσα νοσήματα, αποδείχθηκαν εξίσου ευάλωτοι στις σοβαρές μορφές της COVID-19 με όσους δεν τα λάμβαναν.

Τέλος, μία διαφορετική υγειονομική απειλή έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού τις κινεζικές αρχές. Πρόκειται για ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα βουβωνικής πανώλης που ανιχνεύθηκε το Σάββατο στην εσωτερική Μογγολία. Ο ασθενής, ένας βοσκός, νοσηλεύεται σε απομόνωση και του χορηγείται η κατάλληλη αγωγή με αντιβιοτικά.

Ομως, στην ίδια περιοχή εντοπίστηκε και ένα δεύτερο «ύποπτο» επί του παρόντος κρούσμα. Πρόκειται για έναν δεκαπεντάχρονο που ήρθε σε επαφή με μία μαρμότα που κυνήγησε ο σκύλος του. Ηδη το επίπεδο συναγερμού στην κινεζική αυτόνομη περιοχή βρίσκεται στο 3,  γεγονός που απαγορεύει το κυνήγι και την κατανάλωση ζώων, που μπορεί να είναι φορείς πανώλης, όπως είναι τα τρωκτικά και οι μαρμότες, και την αναφορά όλων των ύποπτων κρουσμάτων. Η βουβωνική πανώλη μεταδίδεται με το δήγμα ψύλλου και σήμερα θεραπεύεται με τη χορήγηση αντιβιοτικών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή