Aβεβαιότητα ξένων φοιτητών στις ΗΠΑ

Aβεβαιότητα ξένων φοιτητών στις ΗΠΑ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου ένα εκατομμύριο φοιτητές ξένων χωρών επηρεάζει η απόφαση της αμερικανικής υπηρεσίας μετανάστευσης και τελωνείων (ICE) να μη χορηγήσει βίζα σε φοιτητές ή να απελάσει όσους βρίσκονται ήδη στις ΗΠΑ, εάν το πανεπιστήμιο όπου φοιτούν αποφασίσει να παραδίδει μαθήματα μόνο μέσω Ιντερνετ. Η απόφαση αιφνιδίασε και τα ίδια τα αμερικανικά πανεπιστήμια, τα οποία αποφασίζουν αυτό το διάστημα με ποιον τρόπο θα παραδίδουν μαθήματα το νέο ακαδημαϊκό έτος, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ένα πανεπιστήμιο να αναγκαστεί να αλλάξει τον τρόπο παράδοσης αργότερα φέτος εάν επιδεινωθεί η πανδημία.

Σε πιο δεινή θέση βρίσκονται περίπου 370.000 Κινέζοι φοιτητές που σπουδάζουν σε αμερικανικά πανεπιστήμια και κολέγια. «Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν θα εκδώσει βίζες σε φοιτητές που έχουν εγγραφεί σε σχολεία και σε προγράμματα που παραδίδονται εξ ολοκλήρου διαδικτυακά το φθινοπωρινό εξάμηνο», ενώ σε αυτούς τους φοιτητές δεν θα επιτραπεί η είσοδος στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε η ICE. Σύμφωνα με την υπηρεσία, φοιτητές που έχουν ήδη εγγραφεί σε αμερικανικά πανεπιστήμια θα πρέπει να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις, όπως να φοιτήσουν σε άλλα πανεπιστήμια που προσφέρουν μαθήματα με φυσική παρουσία φοιτητών ή σε όσα ακολουθούν υβριδικό μοντέλο με μαθήματα online αλλά και στην τάξη. Ο Μπραντ Φάρνσγουορθ, αντιπρόεδρος του Αμερικανικού Συμβουλίου για την Εκπαίδευση, το οποίο εκπροσωπεί περίπου 1.800 κολέγια και πανεπιστήμια, εξέφρασε στο CNN την ενόχλησή του με την απόφαση της ICE, λέγοντας ότι «θα προκαλέσει περισσότερη σύγχυση και αβεβαιότητα». Επισήμανε, δε, ένα επιπλέον πρόβλημα που θα προκύψει εάν επιδεινωθεί η μετάδοση του κορωνοϊού το φθινόπωρο και πανεπιστήμια που είχαν αποφασίσει να ακολουθήσουν το κλασικό μοντέλο παραδόσεων αναγκαστούν να στραφούν σε διαδικτυακές παραδόσεις μαθημάτων. Την απόφαση καταδίκασε και ο Λάρι Μπέκοου, πρόεδρος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, δηλώνοντας χθες πως η ICE δεν αφήνει πολλά περιθώρια στους ξένους φοιτητές και ουσιαστικά τους αναγκάζει να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ ή να αλλάξουν πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρει το Bloomberg, μέχρι τις 6 Ιουλίου, μεταξύ 1.090 κολεγίων που παρακολουθεί η εφημερίδα The Chronicle of Higher Education, μόλις το 9% έχει ανακοινώσει ότι η παράδοση των μαθημάτων το φθινόπωρο θα γίνει διαδικτυακά, το 60% έχει ανακοινώσει παράδοση μαθημάτων στην τάξη και το 24% θα ακολουθήσει υβριδικό μοντέλο. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα πανεπιστήμια δεν θα μεταφέρουν όλες τις παραδόσεις στο Διαδίκτυο εάν συνεχιστεί η έξαρση κρουσμάτων στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή