Ασθενής με HIV στη Βραζιλία φέρεται να θεραπεύτηκε μόνο με φάρμακα

Ασθενής με HIV στη Βραζιλία φέρεται να θεραπεύτηκε μόνο με φάρμακα

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας 36χρονος άνδρας στη Βραζιλία φέρεται να είναι ο πρώτος φορέας του ιού HIV, που προκαλεί το AIDS, ο οποίος θεραπεύθηκε εξ ολοκλήρου μέσω φαρμάκων, αν και οι επιστήμονες προτιμούν να περιμένουν λίγο χρόνο ακόμη για την επανεξέτασή του ώστε να οριστικοποιήσουν τη διάγνωση.

Σύμφωνα με ερευνητές στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάουλο, ο άνδρας δεν εμφανίζει εδώ και 15 μήνες κανένα ίχνος του ιού στις εξετάσεις που έχει υποβληθεί, ενώ δεν έχει ούτε ανιχνεύσιμα αντισώματα για τον HIV, σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Ο Βραζιλιάνος έφερε τον ιό από το 2012 και υποβλήθηκε σε πειραματική θεραπεία μόνο με ένα ισχυρό μίγμα φαρμάκων, και από την άνοιξη του 2019 φαίνεται να μην έχει πια στο αίμα του ίχνη της λοίμωξης.

«Αν και πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση, ίσως να πρόκειται για την πρώτη μακροχρόνια απομάκρυνση του HIV από οργανισμό» χωρίς μεταμόσχευση μυελού, σύμφωνα με τους επιστήμονες του πανεπιστημίου του Σάο Πάουλο, που παρουσίασαν τα αποτελέσματα τη σχετικής έρευνας στην ετήσια ιατρική σύνοδο AIDS 2020.

Μόλις δύο ασθενείς είχαν καταγραφεί ως σήμερα να έχουν αποβάλει εντελώς τον ιό από τον οργανισμό τους, αλλά αυτό έγινε κατόπιν μεταμοσχεύσεων μυελού για τη θεραπεία καρκίνου.

Αλλοι επιστήμονες ωστόσο εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικοί. Ο Δρ. Στιβ Ντικς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να πει κανείς εάν ο Βραζιλιάνος ασθενής όντως έχει απαλλαγεί από τον ιό HIV, ενώ τόνισε πως άλλα ανεξάρτητα εργαστήρια θα πρέπει να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα των Βραζιλιάνων ερευνητών.

Ακόμη κι αν υπάρξει επιβεβαίωση, ο Δρ. Ντικς, που μελετά τον HIV και το AIDS εδώ και χρόνια αλλά δε συμμετεχί στην έρευνα, ανέφερε ότι είναι ασαφές κατά πόσο πράγματι η «θεραπεία» είναι αποτέλεσμα του «κοκτέιλ» των φαρμάκων.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η απουσία και των αντισωμάτων του ιού στο αίμα του 36χρονου είναι το πλέον σημαντικό στοιχείο στην περίπτωση αυτή, και παραδέχθηκε ότι ακόμη και αν αμφιβάλλει κανείς για τη θεραπεία του ασθενούς δεν μπορεί παρά να του εξάπτει το ενδιαφέρον.

Οι επιστήμονες στη Βραζιλία προσφέρθηκαν να στείλουν δείγματα αίματος του 36χρονου σε ξένα εργαστήρια για έλεγχο, ώστε να πιστοποιηθεί πέρα από κάθε αμφιβολία η θεραπεία του.

Πηγή: The New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή