ΚΟΣΜΟΣ

Το Πεκίνο επικρίνει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τον ΠΟΥ

Το Πεκίνο επικρίνει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τον ΠΟΥ

Η Κίνα επέκρινε σήμερα τη σχεδιαζόμενη αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) λέγοντας πως η κίνηση αυτή θα έχει σοβαρές συνέπειες για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Το Πεκίνο καλούσε τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει την υποστήριξή της προς τον ΠΟΥ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιζιάν στη διάρκεια της τακτικής καθημερινής ενημέρωσης.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, πως οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τον ΠΟΥ στις 6 Ιουλίου 2021, αφού ενημερώθηκε για τη σχετική απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει κατηγορήσει τον ΠΟΥ ότι στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού έγινε μαριονέτα της Κίνας.

Εξάλλου, σε προφανή αντίποινα για τους περιορισμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε ορισμένους Κινέζους αξιωματούχους, ο Ζάο δήλωσε επίσης σήμερα πως η Κίνα θα επιβάλει περιορισμούς στη χορήγηση βίζας σε Αμερικανούς πολίτες που έχουν επιδείξει αυτό που χαρακτήρισε κάκιστη συμπεριφορά σχετικά με το Θιβέτ.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου υπογράμμισε πως το Πεκίνο δεν θα επιτρέψει ξένη ανάμιξη στις υποθέσεις του Θιβέτ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, επικαλούμενος αυτό που αποκάλεσε παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων από την κινεζική κυβέρνηση σε θιβετανικές περιοχές, δήλωσε χθες, Τρίτη, πως οι ΗΠΑ θα επιβάλουν περιορισμούς στη χορήγηση βίζας σε μερικούς Κινέζους αξιωματούχους επειδή το Πεκίνο εμποδίζει τα ταξίδια Αμερικανών διπλωματών, δημοσιογράφων και τουριστών στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters