Νέα αύξηση κεφαλαίου σχεδιάζει η Pasal

Νέα αύξηση κεφαλαίου σχεδιάζει η Pasal

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημιουργία ενός ισχυρού «πόλου» στην αγορά ακινήτων, με σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων, σχεδιάζει ο νέος στρατηγικός επενδυτής της Pasal Development, ο σουηδικός όμιλος Sterner Stenhus, υπό την ηγεσία του ομογενούς κ. Ηλία Γεωργιάδη. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζονται ήδη οι κινήσεις της επόμενης ημέρας, οι οποίες προβλέπουν κατ’ αρχάς την άντληση σημαντικής ρευστότητας για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων και αγορών ακινήτων.

Σύμφωνα με στελέχη της διοίκησης της Pasal, τα απαιτούμενα κεφάλαια θα προέλθουν πιθανότατα μέσω μιας νέας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, σημαντικά υψηλότερης εκείνης που ολοκληρώνεται τις προσεχείς ημέρες, με την οποία θα ξεκινήσει ο μετοχικός και διοικητικός μετασχηματισμός της εισηγμένης εταιρείας ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι από την τρέχουσα αύξηση προβλέπεται να αντληθούν συνολικά κεφάλαια 10 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 2,54 εκατ. ευρώ θα μεταφερθούν στον λογαριασμό «Διαφορά υπέρ το άρτιο». Με την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας, η Sterner Stenhus θα αποκτήσει σχεδόν το 90% του μετοχικού κεφαλαίου της Pasal Development.

Εμφαση εκ μέρους της εταιρείας θα δοθεί στους τομείς των logistics, των big boxes στο λιανεμπόριο (καταστήματα μεγάλης επιφάνειας, όπως π.χ. στο Smart Park), αλλά και των γραφείων. Επίσης, η νέα διοίκηση της Pasal θα επιδιώξει να αναδειχθεί σε πρωτοπόρο στον τομέα των κτιρίων κοινωνικού χαρακτήρα, μια επενδυτική κατηγορία ακινήτων με σημαντική απήχηση στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, έμφαση θα δοθεί στην απόκτηση και εκμετάλλευση ακινήτων στους χώρους της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης, όπως, για παράδειγμα, σχολεία, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα και χώροι περίθαλψης ατόμων τρίτης ηλικίας.

Εκτός από την απόκτηση νέων ακινήτων, πιθανή θα πρέπει να θεωρείται και η εισφορά στην εταιρεία ακινήτων που απέκτησε ο σουηδικός όμιλος στην ελληνική αγορά κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διετίας. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται το ιστορικό ξενοδοχείο «Ελλάς» στην πλατεία Ομονοίας, όπως επίσης δύο αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο. Πρόκειται για ακίνητα επιφάνειας 14.000 τ.μ. (Friesland) και 7.500 τ.μ. (Goldair).

Εν τω μεταξύ, κινήσεις θα γίνουν και για την αξιοποίηση και ανάπτυξη υφιστάμενων ακινήτων της εταιρείας. Για παράδειγμα, σε οικόπεδο έκτασης 33 στρεμμάτων στην περιοχή Παλαιά Σφαγεία στο Λαύριο θα μελετηθεί η δυνατότητα ανάπτυξης ενός συγκροτήματος εξοχικών κατοικιών. Συνολικά είναι εφικτή η ανέγερση κτισμάτων επιφάνειας 25.000 τ.μ.

Αντιστοίχως, στη Θεσσαλονίκη, οι κτιριακές εγκαταστάσεις 29.661 τ.μ. στο Ωραιόκαστρο (οδός Θερμαϊκού 19) πρόκειται να αξιοποιηθούν ως αποθηκευτικοί χώροι logistics, σε συνδυασμό με εμπορικά καταστήματα μεγάλης επιφάνειας (big box). Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα προνομιακό ακίνητο, το οποίο βρίσκεται σε παράπλευρη οδό της Εγνατίας. Σημαντικές προοπτικές αξιοποίησης συγκεντρώνει και οικόπεδο 10,8 στρεμμάτων στον Ελαιώνα, επί της οδού Ορφέως 166. Σε πρώτη φάση θα μισθωθεί ως αποθηκευτικός χώρος, καθώς επί του ακινήτου βρίσκονται κτιριακές εγκαταστάσεις επιφάνειας 10.857 τ.μ. Σε μελλοντικό στάδιο, η χρήση των αποθηκών είναι πιθανόν να επαναξιολογηθεί, καθώς στην ευρύτερη περιοχή σχεδιάζονται αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή