ΚΟΣΜΟΣ

Σκωτία: Εξαιρούνται από την καραντίνα των 14 ημερών οι ταξιδιώτες από Ελλάδα

Σκωτία: Εξαιρούνται από την καραντίνα των 14 ημερών οι ταξιδιώτες από Ελλάδα

Οι ταξιδιώτες από Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία εξαιρούνται –μεταξύ άλλων- από την καραντίνα των 14 ημερών κατά την άφιξή τους στη Σκωτία, όπως ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση την Τετάρτη.

Στον αντίποδα, οι ταξιδιώτες από την Ισπανία θα παραμένουν σε καραντίνα μετά την άφιξή τους, όπως ανέφερε η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον.

Η λίστα των χωρών που εξαιρούνται είναι πιο περιορισμένη σε σύγκριση με εκείνη της Αγγλίας, η οποία περιλαμβάνει περισσότερες από 70 χώρες και εδάφη. Για παράδειγμα, οι ταξιδιώτες από την Ισπανία ή τη Σερβία θα μπαίνουν σε καραντίνα όταν φτάνουν στη Σκωτία, όχι όμως και κατά την άφιξή τους στην Αγγλία.

«Ξέρω πόσο αρέσει στους Σκωτσέζους να ταξιδεύουν στην Ισπανία και πόσο μας αρέσει να υποδεχόμαστε Ισπανούς τουρίστες», είπε η κ. Στέρτζον εκφράζοντας τη λύπη της για αυτήν τη «δύσκολη απόφαση» που όμως ήταν αναγκαία όπως είπε, λόγω των υφισταμένων επιστημονικών δεδομένων. «Ελπίζω ότι αυτοί οι περιορισμοί θα αρθούν πολύ σύντομα», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι η λίστα θα επανεξετάζεται τακτικά.

Η κ. Στέρτζον προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχτεί απόπειρες παράκαμψης της καραντίνας, για παράδειγμα, όταν κάποιος που θέλει να επισκεφθεί τη Σκωτία επιλέγει να περάσει από αγγλικό αεροδρόμιο. Σημείωσε ότι οι σκωτσέζικες υγειονομικές αρχές έχουν πρόσβαση στα δεδομένα εισόδου στην Αγγλία.

Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε την Τρίτη την επανέναρξη των απευθείας πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας από τις 15 Ιουλίου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP