Αρση λοκντάουν στο Βελιγράδι λόγω επεισοδίων

Αρση λοκντάουν στο Βελιγράδι λόγω επεισοδίων

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινωνική αναταραχή προκάλεσε η έξαρση της πανδημίας στη Σερβία, κάτι που άλλωστε ανέμεναν πολλοί αναλυτές. Στο Βελιγράδι εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την Εθνοσυνέλευση, το βράδυ της Τρίτης, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την επιβολή περιορισμού της κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο στη σερβική πρωτεύουσα, μέτρο που κρίθηκε αναγκαίο εξαιτίας της μεγάλης αύξησης κρουσμάτων COVID-19 τις τελευταίες ημέρες. Οι εξοργισμένοι διαδηλωτές εισέβαλαν στο δημόσιο κτίριο, οι αστυνομικές δυνάμεις αντέδρασαν και ξέσπασαν βίαια επεισόδια με πολλούς τραυματίες και τουλάχιστον 23 συλλήψεις. Σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ για τα επεισόδια ευθύνονται εθνικιστές της ακροδεξιάς, ενώ σε αυτά συμμετείχε και βουλευτής γνωστός για τις θέσεις του κατά των εμβολιασμών και τις θεωρίες συνωμοσίας.

O Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε διάγγελμά του χθες μετά τα επεισόδια, ανακοίνωσε την απόσυρση του μέτρου και τόνισε ότι στη συνάντηση που είχε με την πρωθυπουργό και τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας αποφασίστηκε να μην επιβληθεί lockdown στο Βελιγράδι, αλλά να εφαρμοστούν κάποια περιοριστικά μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν σήμερα. Επίσης, τόνισε ότι ο ίδιος υποστήριξε τη σκληρότερη προσέγγιση, αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση. Τέλος, κάλεσε τους διαδηλωτές να μην συναθροίζονται, όπως τους παρακινούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε να ανακοπεί η διασπορά του κορωνοϊού.

Οσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, η Σερβία έχει περιέλθει σε δραματική κατάσταση, με 16.719 κρούσματα, 4.000 ανθρώπους στα νοσοκομεία, εκ των οποίων 120 διασωληνωμένοι, και συνολικά περισσότερους από 330 θανάτους. Μετά την Ελλάδα και η Ολλανδία έκλεισε τα σύνορά της σε Σερβία και Μαυροβούνιο, παρότι τα δύο κράτη είχαν λάβει το «πράσινο φως» εισόδου στην Ε.Ε. από την 1η Ιουλίου. Ταυτόχρονα, η Αυστρία εξέδωσε χθες ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις για τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Μολδαβία εξαιτίας της επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης εκεί.

Εξαρση εμφανίζει η πανδημία και στην Αλβανία, όπου τα κρούσματα και οι νοσηλείες εξαιτίας της COVID-19 τις τελευταίες ημέρες διπλασιάστηκαν. Επίσης, οι αλβανικές υγειονομικές αρχές καταγράφουν και μία παράδοξη σαφή μείωση της ηλικίας των ατόμων που προσβάλλονται από τον κορωνοϊό. Και στα Τίρανα η νέα πανδημική έκρηξη πυροδότησε πολιτική αντιπαράθεση, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει την κυβέρνηση για ολιγωρία και αδιαφορία για τη δημόσια υγεία. Η αντιπολίτευση, εξάλλου, καταγγέλλει την κυβέρνηση για εκμετάλλευση της υγειονομικής κρίσης για να επιτείνει το φαινόμενο διαφθοράς και κερδοσκοπίας, και επισήμανε ότι η οικονομία στη χώρα έχει γονατίσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή